Viljandi koolisööklate hitt on makaronid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Õpilased pidasid makarone parimaks koolitoiduks kümnendat aastat järjest.
Õpilased pidasid makarone parimaks koolitoiduks kümnendat aastat järjest. Foto: Elmo Riig

Paljude Eesti koolide kõrval kõiki Viljandi koole ja lasteaedu toitlustav Daily korraldas uuringu, millest selgus, et õpilaste lemmik koolitoit on juba kümnendat aastat järjest makaronid ja pastaroad.

Uuringus osales ligi 12 000 õpilast, koolitöötajat ja lapsevanemat.

Küsitlusest selgus, et kolmandik ehk 34 protsenti Eesti õpilastest peab parimaks koolitoiduks makaronidest valmistatud roogi. Teisel kohal on 11 protsendiga kanaroad ja kolmandal kohal seitsmeprotsendilise toetusega borš.

Erandina sai toitlustusfirma välja tuua kaks Tartu ja ühe Võru kooli, kus õpilaste lemmikuteks olid kanaroad.

Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on see ainult hea märk, et nii mõneski koolis pakuvad kümme aastat võidukäiku teinud makaroniroogadele konkurentsi teised toidud.

"Pastaroad on lastele kodust tuttavad ja mõistagi sellepärast ka populaarsed. Samas peame koolitoitlustajana oluliseks oma rolli tutvustada õpilastele erinevaid toite, maitseid ja toidukultuure," rääkis Endrikson. "Näiteks korraldame teemanädalaid, millel pakutakse tavapäraste roogade kõrval ka teiste riikide maitseid, ning need on osutunud äärmiselt populaarseks."

Kolmandik vastajatest hindas küsitluses parimaks Aasia toitude nädala.

Õpilastelt uuriti ka seda, mida nad sooviksid menüüst rohkem leida, ning eelkõige tahetakse suuremat valikut puuvilju ja magustoite.

Koolitoitude mitmekesisust hindab heaks või väga heaks 59 protsenti õpilastest. Samas vaid 37 protsenti lapsevanemaid hindas, et nende laps peab koolitoidu valikuvõimalusi heaks või väga heaks. "See on paraku väga kõnekas näide, et koolitoiduga käivad endiselt kaasas müüdid ja arvamused. Näeme iga päev väga palju vaeva, et pakkuda õpilastele mitmekülgset ja maitsvat menüüd," rääkis Endrikson. "Näiteks pakutakse kõigis Daily koolisööklates prae kõrvale viit erinevat salatit, kuid vaid 8 protsenti vastanud lapsevanematest oli sellega kursis."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles