Kõige rohkem tulekahjusid põhjustavad suured kodumasinad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Vana külmik võib olla suur tulekahju oht.
Vana külmik võib olla suur tulekahju oht. Foto: Sander Liivak

Päästeliit andis oma pressiteates teada, et kodudes kasutuses olevatest elektriseadmetest kõige rohkem tulekahjusid põhjustavad suured kodumasinad, millest esikohal on külmutuskapp.

Elektriseadmete puhul on oluline nende seisukord, vanus ja paigutus. Näide ühest suvila põlengust eelmisel talvel: suvilas käidi harva ning ainus vooluvõrgus olev seade oli külmutuskapp. See töötas ööpäev läbi niiskes ja külmas, samas polnud selle ümber jäetud piisavalt vaba ruumi ning ühel päeval oli kümme aastat vana kapp tules ja süütas ka suvila.

Elektriseadmetest, näiteks pliidist, pesumasinast, rösterist, veekeedukannust, televiisorist, nutitelefonist ja arvutist saab igal aastal alguse sadu tulekahjusid. Põhjuseks on rike elektrisüsteemis või seadmete ebaotstarbekohane kasutamine. Mõnikord ühendatakse liiga palju seadmeid pikendusjuhtmesse või on seadme juhe katki.

Kaks nädalat tagasi päästis Nublu andur tulekahjust naise. Tartu eramust toodi häirele reageerinud G4Si patrulli ja päästjate abiga välja naine, kes magas tulekahju ajal oma voodis. Riieteta naine kaeti tekkidega ning kiirabi saabudes anti meedikute hoole alla. Õnneks ei tuvastatud eluohtlikku seisundit. Tulekahju oli alguse saanud köögis asuvast mikrolaineahjust, mis oli ilmselt elektrilühise tagajärjel süttinud. Naine oli hiljem Nublu andurile tänulik, sest suure tõenäosusega oleks ilma selleta lõppenud kirjeldatud sündmus surmaga.

Eriti ohtlikud on seadmed, kus saavad kokku vesi ja elekter, näiteks nõudepesumasin ja pesumasin. Seal on niiske keskkond ja mootori töötamise ajal tekib kondensaat. Neid seadmeid ei pea iga kord seinast välja tõmbama, kuid tuleb veenduda, et seade on õigesti paigaldatud. Kindlasti tuleks seadet kontrollida, kui see hakkab imelikku häält tegema.

Suurt ohtu kujutavad akudega seadmed, sest lisaks sellele, et need on laadimise ajal vooluvõrku ühendatud, akud vananevad ja võivad põhjustada põlengu. Seega kujutavad endast suurt ohtu robottolmuimeja, varstolmuimeja, arvutid ja telefonid. Eelmisel nädalal süttis Tabasalu alevikus ühes majapidamises robottolmuimeja, tuli levis edasi põrandat ja mööblit pidi.

Kuidas tagada ohutus

Kontrolli üle elektriseadmed ja nende juhtmed. Elektriseadmestikku tuleb suhtuda täie tõsidusega ja vigu omal käel parandada ei tohi.

Vaata, et pikendusjuhtmesse ei oleks ühendatud liiga palju seadmeid. Pikendusjuhtmed on mõeldud ajutiseks kasutamiseks, mitte keedukannu ja boileri ühendamiseks.

Paigalda suitsuandur vastavalt juhendile.

Kontrolli suitsuanduri töökindlust ning aita seda teha ka eakatel sugulastel.

Pea meeles, et siibri tohib sulgeda vaid siis, kui tuli on täielikult kustunud.

Allikas: päästeliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles