Keskkonnaühendused võivad riigikohtu otsusega nõuda raieloa andmise keelamist

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Riigikohus tegi ettepaneku algatada vaidlus tüüpjuhtumite puhul, mille lahendused oleksid tulevikus juhiseks teiste samasuguste juhtumite puhul. 
Riigikohus tegi ettepaneku algatada vaidlus tüüpjuhtumite puhul, mille lahendused oleksid tulevikus juhiseks teiste samasuguste juhtumite puhul. Foto: Mihkel Maripuu

Mittetulundusühendus Päästame Eesti Metsad esitas 2022. aasta lõpul halduskohtule kaebuse, et keelata keskkonnaametil registreerida metsateatisi, mille puhul ei ole raiete mõju Natura 2000 võrgustiku alale asjakohaselt hinnatud. Nii halduskohus kui ringkonnakohus jätsid kaebuse läbi vaatamata, kuid riigikohus rahuldas määruskaebuse ning halduskohtul tuleb kaebust hakata menetlema. Sellest andis teada pressiteate vahendusel mittetulundusühenduse Päästame Eesti Metsad juhatuse liige Farištamo Eller.

Päästame Eesti Metsad esitas keelamiskaebuse, sest Natura 2000 alasid on vaja hoida: need on looduskaitsealad, millel oleme liikmesriigina võtnud otsuse ja kohustuse tagada liikide püsimine ja hea seisundi säilimine. Euroopa Liidu direktiivid näevad ette, et Natura 2000 aladel tuleb majandustegevusi vältida ja asjakohased hindamised alati enne mis tahes majandustegevuste lubamist ära teha.

Farištamo Elleri sõnul on vaja olla veendunud, et planeeritud majandustegevused ei kahjusta Natura 2000 alasid. "Kuidas me ilma planeeritava majandustegevuse mõjude hindamiseta selles kindlad olla saame? Ei saa ju. Ja kui me mõjusid ei hinda, siis kuidas me neid alasid üldse kaitseme?" imestas Eller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles