Juhtkiri Keda president kutsuma peab?

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Sakala küsimusele ees seisva vabariigi aastapäeva vastuvõtu kohta andis president Alar Karis üsna ümara vastuse, öeldes, et see päev on terve Eesti rahva pidu, mitte presidendi oma. Diplomaatilisest sõnaseadmisest hoolimata püsib tüli presidendi ja riigikogu vahel teravana, sest kuigi Eesti sünnipäev on kogu rahva oma, ei pääse kõik Estoniasse presidendi vastuvõtule. Sinna pääsevad ainult need, kellele president on kutse saatnud.

Alar Karis reformis vastuvõtutseremooniat veidi juba mullu: jättis nimelt ära kätlemis­tseremoonia. Eks 30 aasta jooksul ole tehtud teisigi muudatusi. Ent pikka aega on üks asi püsinud muutumatuna: alati on kutsutute hulgas olnud kõik riigikogu liikmed. Esimesel vastuvõtul olid Estonia saalid jaotatud lausa võimude vahel võrdselt, nii et ühes oli peo peremeheks peaminister Mart Laar ja teises riigikogu esimees Ülo Nugis. Nõnda pole põhjust imestada, et parlamendi liikmed pidasid tänavugi enesestmõistetavaks, et 24. veebruariks tuleb kleit valmis panna ja püksid ära viikida.

Ülal öeldu ei tähenda samas, et seni kehtinud kord on kivisse raiutud. Kuigi riigikogu on meie seadust andva võimuna auväärne institutsioon, on igas koosseisus leidunud ka selliseid tegelasi, keda enamik inimesi oma peole ei kutsuks. Miks siis peaks president seda tegema? Vastupidi: ehk olekski aeg, et president valiks ka riigikogu liikmetest ükshaaval välja need, kes kutset väärivad, ja ülejäänute asemel mõne õpetaja, põllumehe või inseneri? Seda, kui tugevalt on mustad lambad riigikogu mainet määrinud, näitab ilmekalt seegi, et rahva poolehoidu pole kutseta jäänute kurtmine pälvinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles