Juhtkiri Medalisaju aeg

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Ümber Viljandi järve jooksul saab iga lõpetaja medali ning see seatakse tihti kodus aukohale, kus teised samasugused juba ees ootavad. Toredad meened on need kahtlemata, samas ei suuda need kuidagi konkureerida tammepärjaga, mis finišisirgel võitjale kaela pannakse. Medal küll ei kuiva ega pudene kunagi, vaid särab ka aastakümnete pärast sama moodi, ent tammepärgi on sellel jooksul üks, medaleid mitu tuhat.

Aastavahetusest vabariigi aastapäevani on Eestis medalisaju kõrghooaeg, mil samuti jagatakse tuhandeid medaleid. Antakse välja märke, ordeneid, aukodaniku tiitleid, aastapreemiaid ja veel palju muud. Sama moodi on erinev nende tunnustuste kaal: presidendilt saadud orden on enamasti hinnalisem kui ettevõtte­sisene aukiri, peapreemia maksab rohkem kui valdkonna võit ...

Nii mõnigi kord kipuvad hindajad lähtuma põhimõttest, et hea sõna ei maksa midagi ning ära tuleks märkida võimalikult palju inimesi või organisatsioone. Eks tunnustus motiveerigi ju tihti rohkem kui raha ning toob inimestele naeratuse suule. Miks mitte seda siis jagada? Ridamisi medaleid välja andes tuleks siiski meeles pidada, et kui iga osaleja saaks kaela ka tammepärja, ei oleks kõige suurema panuse andjaid enam millegagi vääriliselt meeles pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles