Vaatlejad panid kirja vähemalt 40 000 lindu

Sakala
Copy
Üks linde, kes käib talviti toidumajas, on puukoristaja.
Üks linde, kes käib talviti toidumajas, on puukoristaja. Foto: Elmo Riig

Läinud nädalavahetusel Eesti ornitoloogiaühingu üleskutsele vastanud linnuvaatlejad on esialgsetel andmetel kirja pannud ligikaudu 40 000 lindu vähemalt 65 liigist.

Ornitoloogiaühing andis teada, et esmaspäeva hommikuks oli oma andmed edastanud 1500 inimest, kes tegid vaatlusi enam kui tuhandes paigas üle Eesti. Kõige arvukam liik oli taas rasvatihane, kes moodustas ligi neljandiku vaadeldud lindude koguarvust. Nagu varasematel aastatel mahtusid esiviisikusse veel põldvarblane, rohevint, koduvarblane, leevike ja sinitihane.

Nädalavahetuse ilm pakkus muutlikke olusid: reedel ja laupäeval valitsesid külmakraadid, pühapäeval algas aga suur sula. "Ilmaolude tõttu muutusid vaatluspäevade jooksul lindude vajadus loodusliku toidu järele ja selle kättesaadavus ning lindude huvi inimese pakutava lisatoidu järele toitmiskohtades," ütles talvise aialinnuvaatluse eestvedaja Aarne Tuule. "Esialgsetel andmetel kohatigi kargel laupäeva hommikul vaatluskohtades rohkem linde kui vesisel pühapäeval."

Lindude suhtelisest vähesusest hoolimata kohati ka sel aastal talviseid haruldusi nagu punarind ja käblik, jäälindu ning samuti aedades hiiri jahtivat hallõgijat.

Ornitoloogiaühing ootab vaatlustulemusi 2. veebruarini. Andmed saab sisestada ühingu veebilehel või saata postiga aadressile Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, 51005 Tartu. Väga oodatud on andmed ka nendest vaatluskohtadest, kus tunni aja jooksul ei kohatud ühtegi lindu. Lõpliku kokkuvõtte talvisest aialinnuvaatlusest avaldab ornitoloogiaühing veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles