MÕJUKATE TIPP Helir-Valdor Seeder kaitseb ikka ja alati Viljandimaa huve

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig

Sakala mõjukate küsitluse tulemusi järjestades selgus, et eelmise aasta võitja, isamaalane Helir-Valdor Seeder on tänavu Anu Raua järel langenud teisele kohale.

Enne eelmisel aastal toimunud riigikogu valimisi ei olnud Isamaa reitingud just kiita. Lõpututes valimiseelsetes aruteludes mängiti täiesti siiralt ka sellise võimalusega, et erakond ei saa ehk üldse riigikokku. Omajagu poliitikuid oli ju selleks ajaks erakonnast lahku löönud ning oranžide Parempoolsetena endale uue ning oma vaadetega sobivama erakonna loonud ning tõepoolest, Parempoolsed korjasidki valimistel 14 037 häält.

Lahknemine ning sisetülid ilmselgelt aga valija usaldust ei kergitanud ning kuigi riigikokku Isamaa siiski pääses, siis pidi leppima nelja mandaadi kaotusega ning uues riigikogu koosseisus jätkama kaheksa saadikuga. See oli kahtlemata üsna mõru pill, aga kuna valimisjärgses elevuses ja melus keskenduti peamiselt Reformierakonna suurele võidule, EKRE arvatust kehvemale tulemusele ning Keskerakonna lausa kümne saadikukoha kaotusele, millest erakond siiani toibunud pole, siis liikus Isamaa rahulikult ja justkui veidi nähtamatult edasi.

Neid kaheksat saadikut juhibki riigikogus nüüd Helir-Valdor Seeder fraktsiooni esimehena, erakonna esimehe ohjad on aga ehk mõnevõrra üllatuslikult üle võtnud Urmas Reinsalu.

Mis on Sakala mõjukate küsitlus?

Kuuendat aastat palus Sakala nimetada maakonna omavalitsuste volikoguliikmetel, omavalitsusjuhtidel, ettevõtlusauhindade jagamisel silmapaistnud ettevõtjatel ja oma toimetuse töötajatel kümme nende arvates kõige mõjukamat viljandimaalast. Esikolmikusse jõudnud Anu Raua, Helir-Valdor Seedri ja Alar Karu kõrval pääses edetabelisse veel kümneid teisigi.

Et valiku tegemine oleks lihtsam, pakkus Sakala vastajatele välja üle 100 inimese, kuid igaüks võis valida just seda, keda ise soovis ning hääle sai anda kümne inimese poolt korraga.

Enam kui 70 vastaja arvamuse põhjal koostatud edetabelist leiab üsna kireva valiku viljandimaalasi või Viljandimaaga seotud inimesi. Mõistagi on suure hulga kohti hõivanud poliitikud, aga leidub ka muusikuid, näitlejaid ja ettevõtjaid. Samuti on esindatud veebipolitseinik, piiskop ja üks tõeline mulk.

Mida see erakonna tulevikule tähendab, näitab aeg. Kohalikul tasandil sellised asjad aga kuigi kiiresti mõju ei avalda, sest kui riigikogu saalis leidub tõenäoliselt saadikuid, kes omavahel näost näkku ainsatki sõna vahetanud ei ole, siis munitsipaalpoliitikas tuntakse ja teatakse üksteist enamasti juba pikki aastaid. Ajutised kõikumised siia- või sinnapoole, mis riigipoliitikas ikka ette tulevad, sellist ühist ajalugu kiiresti olematuks ei tee.

Sellegipoolest poleks Helir-Valdor Seedri puhul aga küsitluse tulemusi kokku võttes vist mitte ükski variant – peale ehk nimekirjast üldse välja langemise – eriliselt üllatanud. On ju palju räägitud, et Seeder liigutab Viljandimaa nimel Toompeal palju hoobasid, sest kuigi valimis­tulemustelt jääb Isamaa «suurtele» enamasti alla, siis koalitsiooniläbirääkimistele satub erakond üsna tihti ning Isamaa saab seega tihti võimaluse oma tahtmisi lauale lüüa. Esimehe kohalt lahkumine võib riigikogus hoobade liigutamise võimalust pärssida, annab aga teisest küljest ilmselgelt rohkem aega ja energiat just nimelt kohaliku poliitikaga tegelemiseks.

Helir-Valdor Seedri enda arvates on igati tore, et tänavu jõudis mõjukate edetabelis esikohale Anu Raud. «Ta on üks oluline osa Viljandimaa visiitkaardist ning see on kujunenud aastakümnete jooksul,» lausus ta. «Tema jalajälg kultuuriloos on mõõtmatult suur, aga praegu on ta üks tuntumaid Viljandimaa inimesi ja kultuuritegelasi. Ta on Viljandimaa arengusse tohutult panustanud ning meie nägu kujundanud. Seda on ta teinud kultuuriakadeemia, oma kunstilise professionaalsuse ja Heimtali hoonekompleksi kaudu.»

Raua esikohale tulek ei ole Seedri sõnul juhus. «Mina võtan seda asja, mis te seal teete, muidugi meelelahutusžanrina, aga oma tõe­tera on selles sees,» tähendas ta. «Kui kultuuriministeerium tegutseb palehigis selle nimel, et Viljandi riiklik muuseum anda mäluasutusena üle Viljandi linnale, ning on äärmisel juhul nõus mingisuguseks kompromissiks sihtasutuse näol, siis Anu Raud on suutnud oma tegevuse, autoriteedi ja veenmisoskusega toimetada vastupidi. Heimtali muuseum, mille algus oli aastakümneid tagasi väga tagasihoidlik, on praegu saanud osaks Eesti Rahva Muuseumist ehk siis riiklikust muuseumist. Selle taga on otseselt Anu Raua isik, tema tegevus ja mõjukus. Ilma temata poleks seda juhtunud.»

Helir-Valdor Seedri enda mõjukust on minevikus tihti seostatud sellega, et Isamaa erakonna esimehe ja vahepeal ka koalitsioonierakonna esimehena on tal õnnestunud Toompeal Viljandimaa jaoks ära teha tunduvalt rohkem kui nii mõnelgi teisel. Praegu ta erakonna esimees pole ja nii riigikogus kui Viljandi linnavolikogus peab ta leppima opositsionääri kohaga. Kui keeruline on sellises olukorras Viljandimaa eest seista?

Seeder ei leidnud, et see kuidagi tema tiibu kärbiks, ning märkis, et on poliitik olnud aastakümneid nii siin- kui sealpool rindejoont ja kui vaeva näha, on igal pool võimalik kodukandi heaks midagi ära teha.

«Ka siis, kui ma esimees olin, ei olnud ma ühtegi päeva valitsuses. Arvan aga, et tänu sellele oli minu isiklik mõju hoopis suurem ning erakonna võimalused olid suuremad. Ühtegi olulist küsimust ei arutata koalitsioonis nii, et esimehi juures pole, olenemata sellest, kas nad on või ei ole isiklikult valitsuses,» kõneles ta. «Nii et Isamaal oli valitsuses justkui lisakoht. Teiseks istusin ma parlamendis ning sain teha sellesama valitsuse üle järelevalvet ja viia kõik arutelud, mis olid olnud Stenbocki majas, kohe üle parlamenti.»

Parlamendi liikmel võivad Seedri sõnul olla kohati märksa pikemad käed, kui esmapilgul tundub, ning kõrgetele kohtadele tõusmine võib poliitika elluviimise võimalusi hoopis pärssida. «Sellest ei ole seni aru saanud ei politoloogid ega ajakirjanikud.»

Erakonna esimehe kohalt lahkumine on Seedri hinnangul mõjutanud ainult seda, et tal on rohkem aega parlamentaarses poliitikas osalemiseks ning erakonna eesmärkide elluviimiseks väljaspool, näiteks Balti Assamblees. Lisaks tähendab see tema kinnitusel, et tal on mõnevõrra rohkem aega Viljandi muredele ja linnavolikogu tööle keskenduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles