Arborist: viimasel ajal on saanud kannatada inimeste lemmikpuud

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Arborist Piia Kivisillale pole raske lumi tööd juurde toonud. Küll aga on ta sotsiaalmeedia vahendusel jaganud õpetussõnu, kuidas talvel puude ja põõsaste eest hoolt kanda.
Arborist Piia Kivisillale pole raske lumi tööd juurde toonud. Küll aga on ta sotsiaalmeedia vahendusel jaganud õpetussõnu, kuidas talvel puude ja põõsaste eest hoolt kanda. Foto: Marko Saarm

Puuhoolduse seisukohalt pole lumeküllane talv arborist Piia Kivisillale tööd juurde toonud. Küll aga on ta sotsiaalmeedia postitustes juhtinud inimeste tähelepanu sellele, et nad raputaksid oma põõsad, hekid ja elupuud paksust lumest puhtaks, muidu murrab see oksi ning kevadeks jääb aed rääbakaks.

«Üldpildis on lumi puudele ja põõsastele palju liiga teinud,» nentis Kivisild. Eriti rohkesti on aedades kannatada saanud elupuude erinevad vormid, vanemapoolsed õunapuud ja pajulised, aga ka suured ja kõrged puud, mis tormi ja tuulega murdusid või on murdumisohtlikud.

Kivisild lisas, et kuna inimeste lemmikpuuks näib olevat kujunenud elupuu ja nad istutavad seda aedadesse väga palju, on viimasel ajal olnudki just elupuud need, mis on saanud lume raskuse all kannatada. Ta selgitas, et aiandis on need lõigatud mitmeharuliseks ja eeldatakse, et kodus tehakse seda edasi, siiski juhtub, et harud kasvavad pikaks ja venivad välja ning murdvad siis lume raskuse all ja pistavad pea hekist välja «Silmale ei ole see ilus,» ütles ta, viidates asjaolule, et tavaliselt soovitakse ikka korrektset vormi. «Kandilist ja hoolitsetut. Seepärast soovitangi kas harud rohkem kokku tõmmata või puid järjepidevalt lõigata, et need saaksid oma uute kasvudega üksteisest kinni hoida ega vajuks laiali.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles