Kui lumemurdu kevadeks ära ei korista, annab see kahjuritele kogunemissignaali

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Lume raskuse tõttu maadligi vajunud ja murdunud puud tuleb kevadeks ära koristada, muidu seavad end seal sisse kahjurid.
Lume raskuse tõttu maadligi vajunud ja murdunud puud tuleb kevadeks ära koristada, muidu seavad end seal sisse kahjurid. Foto: Marko Saarm

See talv on paistnud silma lumerohkusega ning detsembris tekitas puid murdev ja looka vajutav lumi metsaomanikele nii suurt kahju, et neil tuleb sellega seniajani tõtt vaadata.

Eesti erametsaliidu Valgamaa metsaühistu juht Atso Adson ütles, et kevadel, kui mahlad puudes liikuma hakkavad, taastavad rakud küll surve, kuid päris püsti rohke lume või härmatise tõttu maadligi kaardunud puud üldjuhul enam ei tõuse. «Suurem osa jääb looka,» lausus ta ning nentis, et niisugused puud on järgmisel talvel lumele nii-öelda mugav sihtmärk: need vajuvad uuesti vastu maad või murduvad.

Adson jätkas, et kui vaalitud puu läheb kevadel lehte või algab uus mahlatõus juurtest võrasse, kasvab puu mass loomulikul teel ja juba lihtne raskusjõud painutab niigi kaardus puu veelgi madalamale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles