Juhtkiri Kinnine kukkur

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Regionaalministri algatus muuta omavalitsuste rahastamise süsteemi on samm õigele poole, sest kui mõned sihitud eraldised välja arvata, on selles vallas pikalt püsinud status quo. Selleks et omavalitsused saaksid tõesti oma territooriumi valitsemisega tegelda, peab neil olema piisav sissetulek. Seega on niisuguse teema ettevõtmine tervitatav. Detailid, milliseid ümberkorraldusi konkreetselt teha, pole aga valdades ja linnades kuigi suurt heakskiidulainet tekitanud.

Omavalitsuste rahakotiga on kaks peamist muret. Esiteks on raha liiga vähe, mis pole muidugi mingi uudis linnade, riikide ega ka üksikisiku tasandit silmas pidades. Teine häda vaatab vastu siis, kui eelarvet natuke lahti võtta. Üsna kiiresti selgub, et lõviosa linna- või vallakassasse jõudvast rahast on juba ette ära määratud näiteks õpetajate palgaks, toimetulekutoetusteks või hooldekodutasudeks.

Kõikvõimalikke ülesandeid tuleb seejuures alatasa juurde ning kuigi riik annab omavalitsusele lisaraha mingi konkreetse funktsiooni täitmiseks, selgub tihtilugu, et kohustustega kaasa pakitud moonakotist uutele suudele ei piisa ja seega tuleb omavalitsusel endal ressurssi juurde leida, olgu siis ametnike töötundide või eurodena. Seejuures võib riik ülesandeid kohalikele delegeerides anda neile küll varasemast natuke rohkem otsustusõigust, kuidas täpselt seda raha kasutada, aga laias plaanis ei muuda see suurt midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles