Vaesed omavalitsused toetavad raha ümberjagamist, rikkamad on selle vastu

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Regionaalministeeriumi kavandatavad muudatused mõjutavad eelkõige vaesemaid ja kaugemaid omavalitsusi. Absoluutarvudes oleks suurimaks võitjaks Ida-Virumaa, ent Viljandimaa omavalitsustest protsentuaalselt Mulgi vald.
Regionaalministeeriumi kavandatavad muudatused mõjutavad eelkõige vaesemaid ja kaugemaid omavalitsusi. Absoluutarvudes oleks suurimaks võitjaks Ida-Virumaa, ent Viljandimaa omavalitsustest protsentuaalselt Mulgi vald. Foto: Urmas Luik

Regionaalminister Madis Kallas saatis detsembris Eesti linnade ja valdade liidu juhatusele ja omavalitsustele pöördumise, milles palus tagasisidet omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmisele. Ilmneb, et kui vaesed omavalitsused nõustuvad ministri ettepanekutega jagada raha ringi, siis jõukamad on solidaarsema rahajaotuse vastu.

Üks muudatus on juba jõustunud. Alanud aasta jaanuarist suurendati omavalitsustele pensionitulult laekuvat tulumaksu osa 2,5 protsendini ja vähendati üksikisiku muudelt tuludelt laekuvat tulumaksu osa 11,89 protsendile. Omavalitsustes ei ole muudatus veel erilisi reaktsioone tekitanud.

"Suuremas osas on see 2,5 protsenti mõeldud hoolekandereformiga kaasnevate kulude katmiseks, aga välja sellest reaalselt ei tule," nentis Mulgi vallavanem Imre Jugomäe. "Kohustus vajab lisarahaga katmist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles