VANA AJA ILM 1978. aasta rekordkülm tegi laastamistööd juurviljalaos ja jättis viljandlased õlleta (1)

Maarja Möldre
Copy
1978. aasta talv algas lume ja külmaga, mis aastavahetuseks järjest karmimaks muutus. Endel Veliste jäädvustus tollasest Männimäe elamurajoonist.
1978. aasta talv algas lume ja külmaga, mis aastavahetuseks järjest karmimaks muutus. Endel Veliste jäädvustus tollasest Männimäe elamurajoonist. Foto: Endel Veliste (Viljandi muuseumi fotokogu)

Praegune külmalaine paneb uurima ilmateenistuse kroonikat ning selgub, et Eesti absoluutse madalaima õhutemperatuuri tabeli detsembrikuu tulba moodustavad 1978. aasta eelviimase ja viimase päeva näidud. Viljandis mõõdeti tolle aasta 31. detsembril –34,7 kraadi.

Ilmateenistuse andmetel paukus pakane 1978. aasta detsembri lõpul ja 1979. aasta jaanuari algul kuus ööpäeva, 3. jaanuaril hakkas ilm leebemaks muutuma. Kõige madalamale langes õhutemperatuur Narvas, kus mõõdeti –42,6 kraadi. Eesti läänetipus Vilsandil jäi miinimumiks –28,6 kraadi.

Ilm pakkus omajagu ainest ka Viljandi ajalehele, mis tol ajal kandis nime Tee Kommunismile. 1979. aasta 6. jaanuaril kirjutab Margot Visnap pealkirja all "Külm!", et pakane ja lumehanged olid kohal juba 22. detsembril, kui talv oma õigustesse astus, ilm läks aga järjest krõbedamaks. Kohaliku ilmajaama andmetel oli 30. detsembril keskmine õhutemperatuur Viljandis –31 kraadi ja vana-aasta hommikul näitas termomeeter juba 35 pügalat alla nulli. Hilisemas ilmaülevaates on mainitud, et Võhmas mõõdeti ka 40 ja 41 kraadi külma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles