Suri Eesti eakaimaks juutuuberiks nimetatud hobimuusik

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Youtube'is tuntuks saanud muusik Jaan-Eevart Nõges lahkus meie seast kolmapäeval.
Youtube'is tuntuks saanud muusik Jaan-Eevart Nõges lahkus meie seast kolmapäeval. Foto: Üllar Priks

Eelmise aasta eelviimasel päeval, 30. detsembril lahkus meie seast 85-aastasena Jaan-Eevart Nõges, kes oli laiemalt tuntuks saanud kuus aastat tagasi, kui tema ja ta abikaasa Marju muusikalised salvestused ja postitused Youtube'i kanalil pälvisid ajakirjanduses suurt tähelepanu.

2018. aasta kevadel kirjutas Männimäe korteris elava vanapaari muusikalisest tegevusest Sakala ning sama aasta sügisel jõudsid nad telesaate "Ringvaade" eetrisse ja sealt edasi juba ülejäänud Eesti meediasse.

Jaan-Eevart Nõges ja tema abikaasa Marju Sats-Nõges hakkasid muusikalisi etteasteid lindistama oma magamistoas ning postitasid neid Youtube‘i, kus nad said suure menu ja tuhandeid jälgijaid. Jaan-Eevart Nõges mängis akordioni ja Marju Sats-Nõges laulis. Mitmes videos esitas Jaan-Eevart ka instrumentaalpalu. Nende populaarsematel videotel on enam kui 10 000 vaatamist.

2018. aastal rääkisid nad Sakalale, et hakkasid avalikult esinema siis, kui olid juba pensionile jäänud, koos olid nad aga musitseerima asunud juba eelmisel sajandil. Marju Sats on elupõline lasteaiakasvataja ja Jaan-Eevart Nõges töötas aastaid katlamajas.

Jaan-Eevart Nõges sündis 1938. aasta 3. jaanuaril Polli vallas Laatsi talus ja oli oma pere pesamuna ja kuues laps. 11-aastaselt küüditati ta koos isa ning ühe venna ja õega Siberisse. Seal tuli õppida keelt, käia koolis, teha tööd ning samal ajal õppis Jaan Venemaal selgeks lõõtsamängu. Hiljem käis ta ka pulmamuusikuks.

Eestisse naastes sai Jaan-Eevart Nõgesest katlaoperaator ning ehitust mõistva mehena ehitas ta üles varemeteks muutunud kodutalu.

Abikaasade esimesed ühised salvestused jõudsid laia avalikkuse ette 2013. aastal ning viimane 2021. aasta kevadel. Nad postitasid paarsada lugu.

Aastatega tekkis paaril oma kindel kuulajaskond ning nad said kuulda palju fännide tänusõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles