LATERNAMATK Suure-Jaanis õpiti, kuidas vana aastat loitsude, ennustamise ja valgusega ära saata

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Suure-Jaanis korraldati vana aasta ärasaatmiseks ja rahvapärimuse tutvustamiseks laupäeval väike laternamatk, millest korraldajate arvates võiks tulevikus saada traditsioon.
Suure-Jaanis korraldati vana aasta ärasaatmiseks ja rahvapärimuse tutvustamiseks laupäeval väike laternamatk, millest korraldajate arvates võiks tulevikus saada traditsioon. Foto: Elmo Riig

On laupäeva õhtupoolik, ilm kõige viletsam, mida detsembri lõpuks annab ette kujutada – paar kraadi sooja, krae vahele sadav vihm ning saapataldade all libe klaasjää, mida katab millimeetrine veekiht. Taevas hall ja kõle, maanteel nähtavus umbes 100–150 meetrit. Ühesõnaga suurepärane hetk selleks, et pakkida kotti kalmuküünal ja vihmavari ning sõita Põhja-Sakala valda ilusat tulevikku, raha ja kosjaõnne otsima.

Nimelt on Suure-Jaani kultuurikeskuse juhataja Aire Levand otsustanud koostöös raamatukogu direktori Monika Jõemaaga korraldada laternamatka, millest ehk tulevikus kasvab välja iga-aastane traditsioon. Ning kuigi koos toredate kaaslinlastega vihmas ja mudas ringi sumpamine on iseenesestki tore üritus, on see matk ikka eelkõige hariv ja aitab meie kultuuripärandit paremini tundma õppida.

Igasugused tähtpäevad on Eesti ajaloos ja pärimuses ikka olnud seotud kõikvõimalike ennustuste ja maagiliste rituaalidega, et tulevikult saladuseloori kergitada ning võimaluse korral seda tulevikku ka endale sobivas suunas mudida. Ühine kokkusaamine ja laternatega pimeduse peletamine annab võimaluse üle Suure-Jaani siia-sinna kõndida ning neist rituaalidest lähemalt kõneleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles