Viljandi Jaani koguduse tänumedali pälvis Viljandimaa vabadussamba taastamise eestvedaja

Copy
Viljandi Jaani koguduse tänumedali pälvis Eesti vabadussõja ajaloo talletaja ja Viljandimaa vabadussamba taastamise eestvedaja Jaak Pihlak.
Viljandi Jaani koguduse tänumedali pälvis Eesti vabadussõja ajaloo talletaja ja Viljandimaa vabadussamba taastamise eestvedaja Jaak Pihlak. Foto: Elmo Riig

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Viljandi Jaani kogudus tähistab apostli ja evangelisti Johannese päeval, 27. detsembril oma 551. aastapäeva. Sel puhul otsustas koguduse nõukogu anda koguduse tänumedali kauaaegsele Viljandi muuseumi direktorile, Eesti vabadussõja ajaloo talletajale ja Viljandimaa vabadussamba taastamise eestvedajale Jaak Pihlakule.

Koguduse õpetaja Marko Tiituse sõnutsi pole tänavu Viljandis Vabaduse platsil avatud ja pühitsetud Viljandimaa vabadussõjas langenute mälestussammas, mis taastati võimalikult täpselt algupärandit järgides, mitte ainult lõppeva aasta, vaid lausa sajandi tegu. "Vabadussamba taastamine on auvõlg meie esivanemate ees täpselt samamoodi, nagu oli seda Viljandi Jaani kiriku taastamine ja taaspühitsemine 1992. aastal, pärast seda, kui kirik oli okupatsiooni ajal aastakümneid kaubalaona kasutusel olnud," nentis ta. "Kuigi vabadussamba taastamine oli riigi, Viljandimaa omavalitsuste ja paljude eraisikute ja organisatsioonide ühine ettevõtmine, oli selle ettevõtmise üheks hingeks ja eestvedajaks Jaak Pihlak. Kahtlen, kas meil oleks täna Viljandimaa vabadussammast ilma Jaak Pihlaku järjekindluse ja pühendumiseta."

Jaak Pihlak on Eesti sõjaajaloolane ja muinsuskaitsja. Alates septembrist 1991 on ta töötanud Viljandi muuseumi direktorina ning alates 1988. aastast  on ta olnud Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse esimees. Ta on avaldanud kolm vabadussõjateemalist monograafiat ning koostanud kaks mahukat teatmeteost: "Eesti Vabaduse Risti kavalerid" (Viljandi, 2016) ja "Muinsuskaitseliikumine Viljandimaal" (Viljandi, 2003).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles