"JÕULUOOTUS" Aigi Märtini erakogu näitus toob vaatajate ette jõulude sära ja kaugete maade kaja

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Detsembri algul Viljandi muuseumis avatud näitusel "Jõuluootus" on kesksele kohale seatud jõulupuu, kõige tähtsamale kohale aga mälestused ja ajalugu.
Detsembri algul Viljandi muuseumis avatud näitusel "Jõuluootus" on kesksele kohale seatud jõulupuu, kõige tähtsamale kohale aga mälestused ja ajalugu. Foto: Marko Saarm

Detsembri algusest saadik on Viljandi muuseumi näitusetoas vaadata olnud Aigi Märtini erakogu näitus pealkirjaga "Jõuluootus". Ühe enda sõnutsi jõuluhullu ja reisisellist naise erakogust kokku pandud näitus keskendub pealtnäha jõuludele, tegelikult aga mälestustele.

"Minu mehel on üks tore legend minu jõuluhulluse kohta," ütleb Märtin alustuseks lõbusasti. "Minu neiupõlvenimi oli Klaos. Klaos või Claus – ega suurt vahet ju olegi, eks? Paneme aga Santa ette ja saamegi Santa Clausi."

Suur jõululembus on miski, mis on tema jutu järgi omane nii talle kui kahele ta õele, nii et võib vahest öelda, et perekonna viga. Jõulud tähendavadki talle eelkõige pere keskel viibimist, aja mahavõtmist, uueks aastaks valmistumist ning pika pimeda aja üleelamist. Kevadeootust. Rahulikke hetki. Mälestusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles