Politsei hoiatab: end ametnikena esitlevad kelmid on taas aktiveerunud

Sakala
Copy
Kelmid kasutavad ära tänapäevaseid mobiililahendusi ja inimeste heausklikkust.
Kelmid kasutavad ära tänapäevaseid mobiililahendusi ja inimeste heausklikkust. Foto: Madis Veltman

Möödunud ööpäeval sai mitu Viljandimaa ja Kagu-Eesti elanikku end politseinikena esitlenud kelmidelt kõne, milles püüti inimestelt õngitseda nende isikuandmeid, PIN-koode ning seeläbi ka nende raha. Paraku kaotasid kaks kelmide õnge läinud inimest sedasi oma kontolt märkimisväärse summa.

Viljandi politseijaoskonna juhi Margus Sassi sõnul on politseile viimasest ööpäevast Lõuna-Eestist teada kolm samasugust juhtumit. "Võrumaal elav mees sai eile vene keelt kõnelevalt ning end politseinikuna esitlenud kelmilt kõne, milles räägiti kahtlastest tehingutest tema arvelduskontol. Inimesele saadeti väidetavast politsei töötõendist foto ning tal paluti kahtlaste tehingute lõpetamiseks edastada oma isikukood ja sisestada Smart-ID koodid. Võrumaa mees seda ka tegi ning avastas siis äkki, et tema kontolt on kadunud 555 eurot. Mees suundus panka ja lasi oma konto sulgeda, vahetas oma koodid ning pöördus siis politsei poole," selgitas Sass.

Tema sõnul võtsid sama käekirjaga kelmid eile sihikule kaks Viljandimaal elavat inimest.

"Esimesel juhul sattus politseinikuna esinenud kelm endalegi üllatuseks staažika päris politseiniku peale ning pikka juttu selles kõnes ei olnud. Kelm kohkus ja lõpetas kohe kõne. Teisel juhul aga õnnestus kelmidel päris korralik summa heauskse Viljandimaa inimese käest välja petta," nentis jaoskonna juht.

Ta rääkis, et vene keelt kõnelev kelm helistas Viljandimaal elavale naisele, tutvustas end politseinikuna ning uuris, miks naine ei ole tulnud politseijaoskonda. Naisele räägiti, et tema pangakontol toimuvad kahtlased tehingud ning nende vältimiseks tuleks tal oma kontolt raha teisele turvalisele arveldusarvele kanda.

"Kelmid mängisid oskuslikult naise alateadvusega ning pika selgitustöö tulemusena kandiski naine 5000 eurot võõrale kontole, mille kelmid talle ette söötsid," rääkis Sass. "Mõistes, et asjad ei ole õiged ja ilmselt on tegu kelmusega, pöördus naine esmalt panka, kuid kiirmaksena tehtud ülekannet ei õnnestunud kahjuks enam tagasi pöörata. Ta vahetas oma paroolid ning tuli suures mures politseisse."

Politseijaoskonna juhi sõnul teeb kurvaks teadmine, et ühe ööpäeva jooksul kaotasid inimesed suuri summasid. "Ma palun kõigil olla pangatehinguid tehes äärmiselt tähelepanelik ning suhtuda väga kriitiliselt väidetavatelt politseinikelt või pangatöötajatelt saabuvatesse kõnedesse. Politseinikud ja pangatöötajaid ei räägi kunagi ainult vene keeles, kui klient just seda ise ei palu. Ka ei küsi ametnikud kunagi telefonitsi inimeste isiklikke andmeid ega palu kuhugi oma ID-kaardi või Smart ID koode sisestada," rääkis jaoskonna juht.

Tema sõnul ei tasuks ka pealetükkivate ja manipuleerivate kõnede puhul olla liialt viisakas. "Kui keegi helistab ja esitleb end politseinikuna või mis tahes muu ettevõtte töötajana ja see tundub teile kahtlane, siis lõpetage resoluutselt kõne ning ärge isegi hakake kuulama, mida võõras keeles kõnelev inimene teile vahendada tahab," soovitas Sass. "Kui lähete kelmi õnge ning kannate kuskile raha või annate võimaluse oma rahale ligi pääseda, peate suure tõenäosusega arvestama, et seda raha te enam kunagi tagasi ei saa. Igaühe enda vastutus on suhtuda oma rahaasjadesse väga resoluutselt ja kaitsvalt. Palun ärge tehke pühade ajal kelmidele selliseid jõulukingitusi!" 

Hoia oma andmeid

Pettuste eest oled kaitstud, kui

sa ei jaga oma isiklikke andmeid, näiteks Smart-ID, ID-kaardi või Mobiil-ID PIN1 ja PIN2 koodi teisega ega sisesta neid koode oma seadmes teiste inimeste palvel;

oled tähelepanelik linkide suhtes, mida saad tundmatutelt saajatelt ja mis saadetakse e-kirjas, vestlusaknas või tekstsõnumiga;

sa ei nõustu telefoni teel ühegi rahalise tehingu või pangaülekandega;

oled väga ettevaatlik ja kahtlustav alati, kui keegi soovib sinuga telefoni teel sõlmida mõnd tehingut, lepingut või pangaülekannet.

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles