Investorid ootavad uuest aastast mitut intresside kukkumist

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Madis Mülleri sõnul on viimase poolteise aasta intressitõusud toonud laenukasvu aeglustumise, hoidnud tagasi majandusaktiivsust ning aidanud aeglustada hinnatõusu.
Madis Mülleri sõnul on viimase poolteise aasta intressitõusud toonud laenukasvu aeglustumise, hoidnud tagasi majandusaktiivsust ning aidanud aeglustada hinnatõusu. Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Keskpanga viimase poolteise aasta jooksul tehtud intressitõusu otsused avaldavad mõju ning on kaasa toonud laenukasvu aeglustumise, hoidnud tagasi majandusaktiivsust ning aidanud aeglustada hinnatõusu.

Nii nagu Eestiski paraneb euro­alal inimeste ostujõud, sest palgad kasvavad keskmiselt kiiremini kui hinnad. See toetab majanduse taastumist. Edasi on vaja eelkõige kannatust ­oodata enne järgmisi otsuseid ära selgemad märgid sellest, et inflatsioonimäär euroalal kukub mõistliku aja jooksul tõesti püsivalt kahe protsendini.

Kuid nagu tõdes Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller, on samas raske uskuda, et sellist kindlustunnet on keskpangal võimalik saavutada nii kiiresti, nagu praegu eeldavad investorid finantsturgudel – seal oodatakse keskpangalt lausa mitut intressimäärade langetamise otsust juba järgmise aasta esimeses pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles