Politsei: kelmid kasutavad terviseandmete leket petuskeemis

Sakala
Copy
Politseisse on pöördunud inimesed, kes on saanud kelmilt terviseandmete lekkega seotud kõne. Foto on illustratiivne.
Politseisse on pöördunud inimesed, kes on saanud kelmilt terviseandmete lekkega seotud kõne. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Politseisse on pöördunud inimesed, kes on saanud kelmilt kõne, mis on seotud hiljutise terviseandmete lekkega. Tervishoiuteenuste osutajad selliseid kõnesid ei tee. Inimesed, keda see leke puudutab, saavad personaalse teate e-kirja teel.

Eile andsid politsei, prokuratuur ja andmekaitse inspektsioon teada, et osaühingust Asper Biogene on lekkinud suur hulk inimeste terviseandmeid. Kelmid kasutavad ära avalikuks tulnud ettevõttes toimunud andmeleket. Inimesele helistatakse ning antakse teada, et tema terviseandmed on lekkinud, ning seejärel küsitakse lisaküsimusi. Kelmide tegelik eesmärk on kätte saada inimeste pangakontoga seotud andmed ja raha. Halvimatel juhtudel võivad nad hakata ka raha välja pressima. Kui keegi sellise kõne saab, tuleb see kohe katkestada ja pöörduda politseisse.

Lõuna prefektuuri küber- ja majanduskuritegude grupijuhi Jaanus Juhansoni sõnul tuleb olla ettevaatlik, sest kelmid kasutavad ära andmeleket, et mõjuda usaldusväärselt. "Inimesi, keda terviseandmete leke puudutab, teavitatakse e-kirja teel ning seda teevad tervishoiuteenuste osutajad, kes saadavad personaalsed teavitused lekkega seotud inimestele. Samuti on andmeleket puudutav täiendav info lisatud terviseasutuste kodulehele. Kindlasti ei teavitata inimesi telefoni teel, nagu kelmid on seda teinud," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles