Juhtkiri Säästurežiim, mis vajab raskeid otsuseid

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Igati arusaadav, et kui kulud üha kasvavad ning tulud mitte, on vaja veidi rehnutit pidada, mida võtta, mida jätta. Kümme eurot volikogu liikme kohta on küll väike raha, aga sõnumina tugev: me kõik säästame. Ja säästma me peame: kui tahta täie ranguse ja juriidilise täpsusega asjale läheneda, siis ükski omavalitsus Eestis pankrotti minna ei saa, aga saneerimine on võimalik küll. Seda ei taha ükski omavalitsus ega selle elanik. Kulude ja tulude tasakaalu ajamise vahendina ei ole ka laenamine hea mõte, kui just viimane häda käes pole. Oleme ennegi öelnud, et laenu­raha eest igapäevast leiba lihtsalt ei osteta.

Julgustav on teada, et vähemalt esialgu ei ole Viljandil plaanis midagi sulgema hakata, sest ega meil suurt midagi muud peale huvikoolide ju sulgeda oleks ning väga lühinägelik oleks linna laste kasvatamise seisukohast viletsamaks elukeskkonnaks muuta. Ning kindlasti tundub ka linna auditeerimine hea mõte, sest me tõepoolest ei pruugi ise oma igapäevaelu kõrvalt märgata asju, mis kõrvalseisjas ehk küsimusi tekitavad. Näiteks: kui Viljandis on väga hea ja ilus kunstikool, miks on huvikoolis eraldi kunstiring? Võimalik, et sellele on väga lihtne seletus, aga selles veendumiseks on kõigepealt vaja küsida.

Keerulised ajad ja olud nõuavad keerulisi otsuseid ning poliitikud neid tihtipeale teha ei taha. Kardetakse nii avalikkuse hukkamõistu kui väheseid hääli järgmistel valimistel. Aga volikogule tuleb järgmiseks aastaks ja ehk kauemakski meelde tuletada, et rasked ajad eraldavad terad sõkaldest. Headel aegadel suudab igaüks häid ja ilusaid otsuseid teha ning ehitamise, rajamise ja loomise poolt hääletada. Tõelised liidrid juhivad aga vankumatult ka rasketel aegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles