Prognoos lubab lume hoogsat sulamist

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Pilt on tehtud 6. detsembril Soomaal.
Pilt on tehtud 6. detsembril Soomaal. Foto: Marko Saarm

Kas jõuludeks jääb veel mõnda kohta lund alles või sulab maa täiesti mustaks, selgub peagi. Ilmaennustuste järgi on sooja oodata ehk isegi üle viie kraadi ning sajab vihma.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna juhtivspetsialist Külli Loodla ütles neljapäeva hommikul, et kui õhutemperatuur tõuseb viie või enama kraadini ning sajab tugevasti vihma, kahaneb lume paksus kõvasti.

«Et jõuludeks igalt poolt päris ära sulab, ei tahaks siiski uskuda. Mingi lumi kuskil maha jääb, aga suusatamise jaoks see ilmselt ei kõlba,» kõneles ta. «Kus lund jagub praegu kümne sentimeetri ringis, seal jääb järele vaid kirme.»

Neljapäeva hommikul mõõtis kõige paksema lume Tudu sadememõõtejaam Lääne-Virumaal: 38 sentimeetrit ehk sama palju kui päev varemgi. Viljandis oli maksimaalne näit kolmapäeva hommikul: 21 sentimeetrit. Eelmise päevaga võrreldes oli lumi kokku vajunud kahe sentimeetri jagu.

Viljandi ilmajaama vaatlusplatsil on saanud lume paksust järjepidevalt mõõta alates 20. novembrist, mullu jäi lumi maha kaks päeva varem. Õhutemperatuur on Viljandis alla null kraadi püsinud 24. novembri pärastlõunast saadik.

Loodla lisas, et Eesti detsembrikuine lume paksuse rekord on 85 sentimeetrit ning see mõõdeti 1988. aasta 20. detsembril Võrumaal Haanjas.

Igatahes lõpeb lumine muinasjutt õige varsti. Keskkonnaagentuuri prognoos ütleb, et laupäeva õhtu poole läheneb soe õhumass ning saartele jõuab lörtsi- ja vihmasadu. Pühapäeval jätkub ilma soojenemine ning õhutemperatuur võib küündida nelja ja saartel kuue kraadini üle nulli. Uue nädala alguses tõuseb maksimaalne õhutemperatuur viie ja saartel seitsme kraadini. Kolmapäev võib tuua pisut leevendust: õhutemperatuur tiirleb null kraadi ümber.

Norra ilmaportaali Yr andmeil läheb Viljandi kandis sulaks laupäeval ja õhutemperatuur tõuseb päeviti üle nulli vähemasti nädala vältel, ulatudes kohati viie kraadini. Ameerika ilmamudelil põhinev portaal Weather Online on sama meelt, lubades teisipäevaks isegi kuut kraadi. Vaid venelaste Gismeteo pakub, et sooja tuleb kuni neli kraadi ja soojalaine saab otsa viie päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles