Väike vürtsikas seen püüab terve aasta tähelepanu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Kamperriisikas on väike seen, mille kübara läbimõõt on alla viie sentimeetri. Värvus on tume-punakaspruun kuni mustjaspruun ning seene piimmahl on muutumatult valge.
Kamperriisikas on väike seen, mille kübara läbimõõt on alla viie sentimeetri. Värvus on tume-punakaspruun kuni mustjaspruun ning seene piimmahl on muutumatult valge. Foto: E-elurikkus/Urmas Ojango

Eesti mükoloogiaühing valis tuleva aasta seeneks kamperriisika, mis sai kümne liigi seast kõige enam hääli.

Ühingu esimees Kadri Pärtel ütles, et kamperriisikas on tavaline seen, mida aga tuntakse pigem vähe.

«See on omapärase vürtsika maitsega söögiseen, mida kupatada pole vaja. Toiduks soovitatakse pigem kuivatada, kusjuures kuivanult lõhnab kampri või karri järele,» lausus ta. «Kamperriisikas kasvab peamiselt koos kuuskede, aga ka mändidega, moodustades nende juurtega mükoriisat. Kasvukohad on nii kuusikud kui okas-segametsad, ka rabastunud tüüpi. Esineb juulist oktoobrini.»

9. detsembril pidas Eesti looduseuurijate seltsi hõlma alla kuuluv mükoloogiaühing aastakoosoleku, mis oli 60. sünnipäeva tõttu tavalisest pidulikum.

«Tuletasime meelde ühingu asutamise loo ja võtsime vastu tervitused ainsalt siiani tegusalt asutajaliikmelt Kuulo Kalamehelt. Ettekanded andsid seekord ülevaate Eesti mükoriisaseente ja metsapatogeenide uurimisest läbi aegade,» rääkis Pärtel. «Tegime kokkuvõtte mööduva seenerikka aasta uudistest ning tõdesime, et 2023. aasta seene valik – harilik kivipuravik – juhtus olema väga hästi ajastatud, sest lisaks hariliku kivipuraviku uputusele leidsime tema haruldasi sugulasi. Ühingul oli hea aasta ka tänu sellele, et meiega liitus seenehuvilisi noori. Praegu kuulub ühingusse 44 inimest.»

Pärtel tõdes, et riisikaid on mükoloogiaühingu aasta seene valimistel esitatud juba mitmel aastal, sest need on paljude korilaste lemmikud ja tavalised metsaseened. 2011. aastal on eesti keeles ilmunud ülevaatlik raamat «Riisikad» sarjast «Eesti elurikkus», autoriks Kuulo Kalamees.

«Riisikad on pilvikute sugulased, kuuluvad seenesüsteemis koos nendega pilvikulaadsete seltsi,» lisas Pärtel. «Rahvusvaheline pilvikulaadsete uurijate kogukond valis just Eesti kohaks, kus korraldada tuleval aastal töötuba. Seetõttu loodame uusi teadmisi nii riisikate kui laiemalt nende sugulaste kohta.»

Aasta seen

Alates 2017. aastast on mükoloogiaühing valinud aasta seene.

2017 – kukeseen

2018 – tuletael

2019 – soomustindik

2020 – Alpi põdrasamblik

2021 – lilla kübarnarmik

2022 – kõrreliste-tõlvtõvik

2023 – harilik kivipuravik

2024 – kamperriisikas

Allikas: Eesti mükoloogiaühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles