Muuseum esitleb raamatut legendaarsest fotograafist

Sakala
Copy
Muuseumis valminud raamat märgib koos näitustega 150 aasta möödumist Jaan Rieti sünnist.
Muuseumis valminud raamat märgib koos näitustega 150 aasta möödumist Jaan Rieti sünnist. Foto: Viljandi muuseum

Täna kell 16 esitleb Viljandi muuseum oma toimetiste sarja üheksandat väljaannet "Viljandi fotograaf Jaan Riet".

Tänavu möödus Jaan Rieti sünnist 150 aastat. Kevadest sügiseni Viljandis avatud näitustele lisaks ilmuv raamat annab ülevaate Rieti fotoateljeest, seal tegutsenud fotograafidest ja nende pärandist. Fotode vahendusel kajastatakse Viljandi ajalugu ateljee tegevusperioodil aastatel 1896–1948.

Raamatu koostas ja küljendas Herki Helves. Artiklite autorid on Ain-Andris Vislapuu, Tiina Parre ja Mari Vallikivi, toimetaja Ain-Andris Vislapuu.

128-leheküljelise raamatu arvukad fotod on pärit Viljandi muuseumi ja rahvusarhiivi filmiarhiivi kogust ning Kristjan-Henn Rieti erakogust.

Aprillist septembrini sai vaadata Jaan Rietile pühendatud näitust Viljandi muuseumis ja Kondase keskuses. Muuseumi näitus keskendus Rieti ateljee tegevusele. Selle mahukas fotopärand hõlmab eeskätt Viljandi ja siinsete elanike jäädvustusi XIX sajandi lõpust XX sajandi keskpaigani. Ateljees valmisid kümned tuhanded portreed ja ligi sada tuhat linnavaadetega postkaarti. Näituse ehteks olid Rieti ateljee suur kaamera ja pildistustaust fotomuuseumi kogust.

Jaan Riet sündis 27. märtsil 1873 Abja vallas. Paljude kvaliteetsete fotodega levis kaubamärgi "J. Riet" tuntus üle Eesti. Selle edu taga oli suuresti ateljee töökas naispere.

Kondase keskuse väljapanek tutvustaski Rieti perekonna nelja naist, nende elu ja loomingut. Jaan Rieti abikaasa Marie Riet õppis Saksamaal fotograafiat ja tegutses abikaasa ateljees. Pärast arhitekt Karl Burmani projekteeritud uue maja valmimist Koidu ja Posti tänava nurgal 1914. aastal pühendus Marie rohkem kodule ja aia rajamisele.

Marie Rieti õde Anna Kukk tegutses fotograafina nii Viljandis kui ka kaugel Amuurimaal. Aastal 1920 opteerus Anna Kukk koos poja Oleviga Eestisse ning asus taas tööle Rietite stuudios. Jaan ja Marie Rieti vanem tütar Hilja Riet õppis 1923–1925 kunstikoolis Pallas, kus ta sai muu hulgas hea ettevalmistuse kompositsiooni vallas. Paljudes kodudes on säilinud Hilja Rieti postkaardid, mida 1931.–1940. aastani trükiti 230 000 eksemplari 176 erineva süžeega. Ka Jaan ja Marie Rieti noorem tütar Elma Tünder töötas aastaid oma vanemate fotoateljees. 

Hilja Rieti lillepostkaardid olid näitusel dialoogis kahe nüüdisaegse Viljandiga seotud naisfotograafi Hedi Jaansoo ja Annika Vihmanni loominguga.

Linnaruumis sai suve jooksul kolmes kohas näha Jaan ja Hilja Rieti fotosid Viljandist ning tähistamaks Jaani Rieti 150. sünniaastat ja Viljandi linna 740. aastapäeva, said Viljandi muuseumi näitusemaja esimese korruse aknad septembris uued fotokleebised. Üheksa akna ruutudelt leiab vaate- ja portreefotosid, mis on valminud peamiselt Jaan Rieti ateljees aastatel 1900–1940. 

Täna esitletavat raamatut saab osta muuseumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles