Viljandi toidutootja kolis valitsuse poliitika tõttu Eestist minema (28)

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Tactical Foodpacki asutaja ja ühe omaniku Sverre Puustusmaa sõnul on viimaste aastate valitsused teinud Eestis tootmise mõttetuks.
Tactical Foodpacki asutaja ja ühe omaniku Sverre Puustusmaa sõnul on viimaste aastate valitsused teinud Eestis tootmise mõttetuks. Foto: Marko Saarm

Kevadel pannakse Tactical Foodpacki tootmistsehhi uksed Viljandis jäädavalt lukku. Kuigi ettevõtte turundus ja müük jääb Eestisse, kolib tootmine tervikuna Saksamaale Hildenisse, sest seal on ettevõtet mugavam ja soodsam pidada.

2018. aastal arvas ettevõtte asutaja ja üks omanikest Sverre Puustusmaa ajalehes Postimees lootusrikkalt, et viie aasta pärast on Tactical Foodpack Viljandimaa suurim tööandja. Veel aastapäevad tagasi plaaniti hommikusöökide ja snäkkide valmistamine Viljandisse jätta, ent nüüdsed kalkulatsioonid näitavad, et majanduslikult oleks see mõttetu. Kui kevadel tehas Männimäel suletakse, tähendab see 30 töölise koondamist.

Ent viie aasta jooksul on Eesti elus paljutki juhtunud. "Viimased kolm-neli aastat on valitsus teinud sellist poliitikat, et Eestis ei ole võimalik enam tootmisettevõttel tegutseda," ütles Sverre Puustusmaa. "Eesti põllumehel pole samuti mingit šanssi teiste Euroopa Liidu riikide põllumeestega konkureerida. Vahet pole, on see Poola, Saksamaa või Prantsusmaa farmer. See tähendab, et tegelikult ei suudaks me Eesti rahvast ära toita, kui oleks vaja ainult omal maal toodetuga hakkama saada."

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles