Uus nädal rihib alanud talihooaja külmarekordit

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Kas sügisel tuli talv selleks, et jääda, selgub kevadeks. Pilt on tehtud 26. novembril.
Kas sügisel tuli talv selleks, et jääda, selgub kevadeks. Pilt on tehtud 26. novembril. Foto: Marko Saarm

Kui ilmataat uue nädala alguse mõnel ööl taeva selgeks puhub, võib õhutemperatuur laskuda alla 20 külmakraadi.

Nõnda satub ohtu käesoleva sügistalve külmatipp, mille mõõtis Narva ilmajaam 26. novembril. Siis näitas termomeeter seal –18,2 kraadi.

«Nädalavahetusel ja uue nädala esimesel poolel on ilm rahulik ning talviselt külm,» ütles keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak. «Mõnes kohas pudeneb kerget lund, aga sajuhulk on võrdlemisi väike.»

Põhjakaarest lisandub külma, kuid selles õhumassis on tema andmeil esialgu võrdlemisi palju niiskust, pilvekiht püsib veel laialdaselt taevas ning õhk jahtub –10 kraadi ümbrusse.

«Paigus, kus pilved paariks tunniks hajuvad, alaneb õhutemperatuur –15 kraadini ning ööl vastu esmaspäeva ja teisipäeva mandri sisealadel –20 pügalani, kuid seda ikka paigus, kus taevas selgineb,» kõneles Paljak.

Päeval tõuseb õhutemperatuur kuni –5 kraadini, aga mõnel pool on jahedam ja uue nädala alguses võib maksimaalne temperatuurinäit piirduda isegi –10 kraadiga.

«Ennustus sellisel kujul on küll ebamäärane, aga pikemaks perioodiks ei ole pilvkatte prognoos piisavalt usaldusväärne, et selle alusel detailsemalt temperatuurifooni prognoosida,» tõdes Paljak.

Juhtivsünoptiku kinnitusel jääb külm ka nädala teisel poolel püsima, kuid vastu reedet õhutemperatuur tõenäoliselt alla –15 kraadi enam ei lange ning päeval on see kuni –10 kraadi. Tugevnev tuul aga muudab enesetunde kõledamaks.

«Detsembrikuu teisel kolmandikul püsivad valdavalt miinuskraadid. Kuu viimane kolmandik tuleb tõenäoliselt muutlike ilmadega ja võib ka mõnel päeval sula teha, aga pikemaajalist vesist perioodi praeguste andmete põhjal siiski ei kuulutaks,» lisas Paljak.

Seniks võimutsevad nii ööl kui päeval külmakraadid. Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna juhtivspetsialist Külli Loodla ütles, et Viljandis on õhutemperatuur pidevalt miinuses püsinud alates 24. novembri pärastlõunast.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles