Rüki galeriis avatakse Eike Epliku näitus

Sakala
Copy
Osa Eike Epliku 2022. aastal loodud teosest "Varju pikad käed".
Osa Eike Epliku 2022. aastal loodud teosest "Varju pikad käed". Foto: Silver Sikk

Täna kell 17 avatakse Rüki galeriis Eike Epliku näitus "Ennast pidevalt taasloov". Näitusel kohtuvad teosed näituselt "Pikipiirijooksja, rotipüüdja ja müüriladuja", mis oli Gregor Tauli kureerimisel 2022. aastal Tallinna kunstihoone galeriis, ja taimede seeria "Kas sina näed neid ka?", mida esimest korda eksponeeriti kunstniku isikunäitusel Tartu kunstimuuseumis 2021. aastal.

Installatsiooni on täiendatud uute töödega, mis arendavad edasi Tauli kureeritud näitusel alustatud teemat.

"Nende teoste koosmõjus tekib ka uusi tähendusi, kuid minu enda jaoks jääb praegusel hetkel kõlama looduse ja loomulikkuse küsimus, praktiliselt vajaliku käelise töö ürgsus ja tähendus, mis viib mind lõpuks otsapidi ka pisut mütoloogilisse fantaasiamängu,“ kirjeldab Eplik oma väljapanekut. "Nendes töödes avaldub mõte iseennast pidevalt taasloovast kehast: käelise töö ja traditsioonide edasiandmise kaudu luuakse nii iseennast kui ka kultuuri, kobamisi, läbi pideva korduse." 

1982. aastal sündinud Eike Eplik on skulptor ja installatsioonikunstnik. Ta lõpetas 2007. aastal Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuri eriala.

Õpingute ajal täiendas ta end, töötades praktika käigus eri kunstnike juures Saksamaal ja Soomes. Ta jätkas oma õpinguid Eesti kunstiakadeemia skulptuuriosakonnas. 2006. aastal pälvis ta Eduard Wiiralti stipendiumi, 2015. aastal oli Sadolini kunstipreemia nominent ja 2018. aastal autasustati teda Ado Vabbe nimelise stipendiumiga. Ta on üks riikliku kunstnikupalga saajaid aastatel 2021–2023.

2021. aastal autasustati teda Eesti Kultuurkapitali aastapreemiaga. Kunstnikku esindab Kogo galerii. 

Näitus jääb avatuks 13. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles