VIDEO Eesti Panga president: kõrged intressimäärad on väiksem probleem kui aina odavnev raha, mille eest saab üha vähem osta (1)

Copy
Sakala peatoimetaja Hans Väre küsis Eesti Panga presidendilt Madis Müllerilt Viljandimaa ettevõtlusgalal, miks on odavnev raha nii kallis.
Sakala peatoimetaja Hans Väre küsis Eesti Panga presidendilt Madis Müllerilt Viljandimaa ettevõtlusgalal, miks on odavnev raha nii kallis. Foto: Marko Saarm

Eesti Panga president Madis Müller ütles Viljandimaa ettevõtlusgalal esinedes, et kõrged intressimäärad on igal juhul väiksem probleem kui aina odavnev raha, mille eest saab üha vähem osta. Samas ei ennusta ta järjekordset intresside tõstmist. Euroopa Keskpank jättis intressid muutmata juba oma oktoobriistungil, kuigi kümme kuud järjest oli ta neid kergitanud.

Mülleri hinnangul sai pöörane hinnatõus alguse energiaturgudelt ja geopoliitiliste pingete tõttu. Samuti andis sellele hoogu pandeemia, mille tagajärjel tekkisid tarneahelates tõrked.

Müller tunnistas, et tagantjärele targana oleksid Euroopa keskpankurid pidanud varem aru saama, et hinnatõus ja raha odavnemine on kõigile euroala riikidele suur mure. Ometi jõudis see teadmine Frankfurti alles aasta tagasi. Sellest ajast on Euroopa Keskpank kergitanud intressimäärasid, laenamine on muutunud märksa kallimaks ja hinnatõus tasapisi aeglustunud. Isegi Eestis, mis, tõsi, on endiselt ühe kõrgema infaltsiooniga euroala riike. Kui näiteks Itaalias ulatus hinnatõus oktoobris 1,7 protsendini ning Soomes ja Lätis 2,4 protsendini, siis Eestis küündis see kaks korda kõrgemale ehk viie protsendini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles