GALERII Viljandi maja ja piirkond valiti näitusele

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Viljandis Kesk-Kaare tänav 12a asuv maja on üks neist, millest said arhitektuurimuuseumi näituse "Vaprad ja ilusad" eksponaadid tuleva aasta 21. aprillini.
Viljandis Kesk-Kaare tänav 12a asuv maja on üks neist, millest said arhitektuurimuuseumi näituse "Vaprad ja ilusad" eksponaadid tuleva aasta 21. aprillini. Foto: Martin Siplane

Tallinnas arhitektuurimuuseumi galeriikorrusel ootab 30. novembrist vaatajaid näitus "Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel". Aprillini avatud väljapanekule on valitud ka Viljandi postmodernistlikke arhitektuuripärleid.


Kuraator Triin Reidla sõnul leiab postmodernistlikke eramuid igast Eesti nurgast. Rotermanni soolalao näituse keskmes on eelkõige neli elamuala, mis kavandati 1970. aastate lõpust 1991. aastani: Rehe tänava piirkond Viljandis, niinimetatud Arhitekti linnaosa ja Ihaste Tartus ning Tallinna külje alune Ilmandu küla, mida rahvasuus tuntakse paremini kui lollideküla.

Näitusel on selle perioodist pärit eramutest näiteks arhitekt Veljo Kaasiku "Venna maja" Meriväljal, olümpiavõitja Erika Salumäele Pirital kingitud eramu, mille arhitekt on Maire Annus, ning Raine Karbi projekteeritud suurejooneline eramu Nõmmel. Viljandist on esile tõstetud Kesk-Kaare tänaval maja, mille arhitekt on Kalvi Voolaid ja mis on mitmel aastal linnalt kauni kodu tunnustuse pälvinud.

21. aprillini avatud näitus on sissevaade elamute kavandamise, (ise)ehitamise ja kujunemise lugudesse 1980.–1990. aastatel ning põhineb Triin Reidla 2020. aastal Eesti kunstiakadeemias kaitstud magistritööl "Nii kole maja! Postmodernistlikud elamud ja nende väärtustamise problemaatika".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles