Viljandimaalased teenivad märgatavalt vähem kui pealinlased

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Viljandimaal jääb keskmine bruto- ja mediaanpalk kõvasti alla pealinna ja Harjumaa omadele.
Viljandimaal jääb keskmine bruto- ja mediaanpalk kõvasti alla pealinna ja Harjumaa omadele. Foto: Marko Saarm

Statistikaameti andmetel küündis Viljandimaa keskmine brutokuupalk tänavu kolmandas kvartalis 1506 euroni ja mediaanpalk 1327 euroni. Seda on mitusada eurot vähem kui üle-eestiline bruto- ja mediaanpalk ja ligikaudu 500 eurot vähem kui Tallinnas.

Kõige kõrgemat brutokuupalka maksti Harjumaal (2040 eurot) ja Tartumaal (1790), madalaimat aga Valgamaal (1336) ja Saaremaal (1393).

Üle-eestiline keskmine brutokuupalk oli kolmandas kvartalis 1812 eurot ehk 10,4 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal. Mediaanpalk ulatus kolmandas kvartalis 1500 euroni, olles 11,2 protsendi võrra suurem kui eelmise aasta samas kvartalis.

Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul pidurdus palgakasv teist kvartalit järjest ja ulatus statistikaameti andmetel kolmandas kvartalis veidi üle kümne protsendi. "Keskmise palga ostujõud suurenes aastavõrdluses viie protsendi võrra. Võrreldes 2021. aastaga oli keskmise palga ostujõud endiselt 4,8 protsenti madalam. Lähiajal võib oodata, et ostujõu taastumine jätkub. Samas on oluline, et see toimuks aeglaselt, sest hoogne tööjõukulu kasv sunniks ettevõtteid oma toodangu hinda kergitama, mis omakorda tähendaks, et hinnatõus taandub aeglasemalt," selgitas Soosaar.

Viljandimaa kolmanda kvartali keskmine bruto- ja mediaanpalk on märgatavalt madalam kui Tallinnas, ent kõrgem kui paljudes teistes maakondades.
Viljandimaa kolmanda kvartali keskmine bruto- ja mediaanpalk on märgatavalt madalam kui Tallinnas, ent kõrgem kui paljudes teistes maakondades. Foto: Statistikaamet

Mediaanpalk näitab summat, millest väiksemat ja suuremat palka teenib võrdselt sama palju inimesi. Kõrgeim mediaanpalk oli infos ja sides (2728 eurot) ning finants- ja kindlustustegevusaladel (2353). Madalaim mediaanpalk oli kinnisvara (893) ja muude teenindavate tegevuste (962) valdkonnas.

Statistikaameti analüütik Liina Kuusik selgitas, et keskmine brutokuupalk oli üle Eesti kõige kõrgem info ja side (3222), finants- ja kindlustustegevuses (2813) ning energeetikas (2376). Madalaim keskmine palk oli aga majutuses ja toitlustuses (1197), muudes teenindavates tegevustes (1202) ja kinnisvaravaldkonnas (1265). Muude teenindavate tegevuste alla kuuluvad statistikaameti andmetel organisatsioonide tegevus ning arvutite, tarbeesemete ja kodutarvete parandus ja mitmesugused mujal liigitamata isikuteenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles