HANS VÄRE Kui palju valu me vajame?

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Paul Volcker juhtis USA föderaalreservi aastatel 1979–1987 ehk ajal, kui kõrgustesse tõusid nii intressid kui avalikes kohtades süüdatud sigarite suits.
Paul Volcker juhtis USA föderaalreservi aastatel 1979–1987 ehk ajal, kui kõrgustesse tõusid nii intressid kui avalikes kohtades süüdatud sigarite suits. Foto: Mark Reinstein (ZUMA Wire)

Legendaarne USA Föderaalreservi juht Paul Volcker oli pikk mees – 2,01 meetrit. Nii pikad inimesed ei ­tipi hiiresammudega, nad mõõdavad ikka pool meetrit korraga. Või meetri. Sellest hoolimata kulutas Volcker oma kabinetis edasi-tagasi käies vaibale raja sisse, muretsedes Ameerika majanduse pärast, mida painavad raskused oli ta ise esile kutsunud.

President Jimmy Carter nimetas Paul Volckeri ametisse 1979. aastal. Carter teadis hästi, et Volcker on sedasorti keskpankur, kes ametis oleval presidendil tagasi valituks saamist kergeks ei tee. Aga parata polnud midagi. Juba 1960-ndate keskelt Ameerika Ühendriike kimbutanud inflatsioon ei näidanud mingeid taandumise märke, vaid jõudis 1980. aastaks 14 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles