Viis sentimeetrit ja sulab

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Jää on liiga õhuke.
Jää on liiga õhuke. Foto: Marko Saarm

Viljandi Paala järve kaanetas neljapäeval viie sentimeetri paksune jää, mida omakorda kattis mitme sentimeetri jagu sulavat lund.

Siin-seal mustasid jääs justkui augud, aga pigem oli see jääle valgunud vesi. Kindel muidugi olla ei võinud, sest ajakirjanik ei astunud väga palju üle päästjate keelust jääle mitte minna. Ta astus vaid sammukese kalda ääres silla kõrvale. Seal puurisid lehemehed jäässe kaks auku ning mõlema mõõtmisel oli jää paksus viis sentimeetrit.

Aastaid tagasi oli endisel Eesti vetelpäästeühingul seisukoht, et sajuta ilmaga tekkinud kristallselge jää kannab täiskasvanud inimest juhul, kui jääl on paksust seitse või kaheksa sentimeetrit. Nüüd on ajad edasi läinud ja päästeameti seisukoht on, et jää muutub inimesele turvaliseks, kui selle paksus kosub kümne sentimeetrini. Kevadel saabuva soojaga saab aga ka paksust jääst puder, mis inimest ei kanna.

Isegi ilusa ja tugeva jää puhul manitsevad asjatundjad ettevaatusele, sest veekogus võib alati olla ohtlikult õhemaid kohti, näiteks allikate ja kõrkjate juures, voolukohtades, jõgede ja ojade suudmealal ning mujal säärastes paikades.

Erinevad prognoosid lubavad Viljandi kanti sooja ja külma vaheldumist veel reedelgi, siis peaksid taas valitsevaks saama miinuskraadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles