HÄÄLETUS Milline võiks olla Viljandimaa vabakonna aasta tegu?

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandimaa aasta teo tiitlile kandideerib tänavu kuus ettevõtmist.
Viljandimaa aasta teo tiitlile kandideerib tänavu kuus ettevõtmist. Foto: Kollaaž

Tänasest on Sakalas avatud küsitlus, kus saab valida Viljandimaa kodanikuühiskonna aasta tegu.

Viljandimaa arenduskeskus annab kord aastas välja tunnustuse "Viljandimaa vabakonna aasta tegu", et märgata ja innustada kodanikualgatuse valdkonnas silmapaistvalt tegutsenud isikuid ja ühendusi. Tunnustatakse tegevust, mis on kogukonnale tähelepanuväärset mõju avaldanud ja aidanud teadvustada kodanikualgatuse tähtsust meie kogukondade arengus.

Konkurssi korraldab Viljandimaa arenduskeskus koos Viljandimaa omavalitsuste liidu, sihtasutusega Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja ühendusega Kodukant Viljandimaa.

Tänavusest on tunnustuse kategooriad Viljandimaa vabakonna aasta tegu, aasta vabaühendus, aasta vabatahtlik, kogukonna süda, tugev kogukond, aasta vabakonna sõber ning tegus noor.

Digihääletusel selgitatakse välja Viljandimaa vabakonna aasta tegu. Kõikidest esitatud tegudest valis komisjon välja kuus, keda Sakalasse digihääletusele saata. Viljandimaa arenduskeskuse sõnutsi tahetakse aasta teo valimisega tõsta esile mõnd sellist vabakonna tegu, mis märkimisväärselt mõjutab kogukonda või ühiskonda.

Teiste kategooriate laureaadid on arenduskeskuse komisjon juba välja valinud.

Mida Viljandimaa arenduskeskus ja kandidaatide esitajad tähelepanuväärsete tegude kohta kirjutavad? Milline neist võiks sinu arvates olla tänavune Viljandimaa aasta tegu?

Mittetulundusühing Tuhalaane ja korvpalliplatsi rajamine

Aktsiaselts Betoonimeister kuulutas välja üle-eestilise konkursi "Väljakuta pole kossu", et küladesse tänavakorvpalliplatse valada.

Mittetulundusühing Tuhalaane võttis konkursist osa ja oli üks väljavalitutest. Samuti pidi küla ise maapinna ette valmistama, selleks pöördus ühingu esindaja kohaliku ettevõtte Kalviker Transport poole. Selle juhataja Kalev Jaago oli lahkesti nõus ning firma tegi tasuta kõik ettevalmistustööd. Samuti tegi Kalev Jaago ettepaneku täismõõtmetega platsi valamiseks ja ülejäänud platsi rajamiseks vajalike tööde finantseerimiseks ning nii ka läks.

Plats valmis Mulgi valla külade päevaks, mis oli 20. augustil, ning samal päeval mängiti ka esimene korvpalliturniir.

Kohalike tegusate inimeste ja helde ettevõtja abiga sai Tuhalaane endale uue korvpalliplatsi.
Kohalike tegusate inimeste ja helde ettevõtja abiga sai Tuhalaane endale uue korvpalliplatsi. Foto: Jan Randar Raidma

Lions-klubi Viljandi Fellini korraldatud heategevusüritus palliralli

Lions-klubi Viljandi Fellini korraldatud palliralli oli tänavu juba kolmandat korda.

Palliralli põhiline ja kõige tähtsam eesmärk on toetada Viljandimaa diabeedihaigeid lapsi ja noori. Lisaks soovitakse sellega juhtida tähelepanu diabeedile ja tutvustada selle haigusega kaasnevaid muresid ning võimalusi, kuidas koos haigusega elada täisväärtuslikku elu.

Pallirallil on alati kohal olnud meditsiinitöötajad, kes mõõdavad soovijatel veresuhkrut ning vastavad abivajajate küsimustele. Palliralli perepäevaga soovitakse pakkuda lastele mitmesugust tegevust, selleks on eraldi lasteala, kus on võimalik hüpata batuudil ja saada näomaaling. Kontserdil astusid üles Viljandimaa tantsu- ja laululapsed. Perepäeva kulminatsiooniks on olnud pallide veeretamine ning kolmele kiiremale pallile on välja pandud peaauhinnad, lisaks loositakse välja lohutusauhindu.

Palliralli tuluga on igal aastal toetatud umbes 15 last, selle aasta tuluga loodetakse abikäsi ulatada juba 17 lapsele.

Lions-klubi Viljandi Fellin korraldas kevadel Viljandi lauluväljakul perepäeva, mille lahutamatuks osaks on saanud palliralli.
Lions-klubi Viljandi Fellin korraldas kevadel Viljandi lauluväljakul perepäeva, mille lahutamatuks osaks on saanud palliralli. Foto: Elmo Riig

Viljandimaa vabatahtlike seltsiliste kogukonna käivitamine

Viljandimaa vabatahtlike seltsiliste kogukonna käivitamine on hea näide kogukonna kaasamisest ja vabatahtliku panuse tähtsusest. Seltsilised leevendavad eakate ja täiskasvanud erivajadustega inimeste üksildust heade ja toetavate sõbrasuhete kaudu.

Viljandimaal on arenduskeskuse andmetel praegu 47 vabatahtlikku seltsilist, kes toetasid jaanuarist novembrini 78 seltsi vajavat inimest, panustades selle aja jooksul oma aega 6864 tunni ulatuses. Seltsiliste tegevus aitas 63 inimesel jätkata elamist oma kodus. Lisaks toimetasid seltsilised jõudumööda hoolekandeasutustes.

Seltsiliseks saab hakata 16. eluaastast ning tähelepanuväärne on fakt, et vanimal vabatahtlikul on endal eluaastaid üle 80. Seltsiliste liikumise tegevus käivitati sotsiaalministeeriumi hankega "Vabatahtlike kaasamise koostöömudeli rakendamine hoolekandesüsteemis".

Lisaks seltsipakkumisele on fookuses teavitustegevus, et suurendada inimeste teadlikkust vabatahtliku tegevuse vajalikkusest ja seltsiliste programmi panust sotsiaalvaldkonna ennetutöös. Seltsiliste liikumine on oma tegevustesse kaasanud kogukonnad ja seetõttu on see hea eeskuju, kuidas vabatahtlikud kogukondadega koostöös saavad olla partneriks omavalitsusele ja anda oma panus sotsiaalhoolekandesüsteemi.

Viljandimaa seltsiliste koordinaator on endine vallavanem Ene Saar (esiplaanil).
Viljandimaa seltsiliste koordinaator on endine vallavanem Ene Saar (esiplaanil). Foto: Elmo Riig

Mittetulundusühing Rural Urban Art korraldatud tänavakunsti festival

Rural Urban Art (RUA) korraldas tänavakunsti festivali koos tänavakunsti õpitoaga, milles osalesid ka Ukraina noored ning mille käigus valmis Viljandimaa külades ja Viljandis enam kui kümme monumentaalkunsti teost.

RUA Festival oli sel aastal Viljandimaal ning sai teoks tänu inimeste ja riikide koostööle. Festival tõi kokku ja võimaldas oma teoseid siin luua lisaks kahele Eesti kunstnikule ka kaheksa muu riigi kunstnikele.

Korraldustööd vedasid Ita Puusep ja Salme Kulmar RUA-st. Meeskonnas olid veel vabatahtlikud ja mittetulundusühingud, kes lõid taieste loomises ise kaasa, ja sponsorid, kes kinkisid osalejatele oma tooteid. Panuse festivali korraldamisse andis ka Viljandi vallavalitsus koos vallavanem Alar Karuga ning Are Tints.

Tänavakunstifestivali Rural Urban Art ehk RUA ühe ettevõtmisena kaeti Viljandi Väike-Kaare tänav 15 kortermaja otsasein suuremõõtmelise kunstiteosega. Teose lõi Taani kunstnik Peter Skensved.
Tänavakunstifestivali Rural Urban Art ehk RUA ühe ettevõtmisena kaeti Viljandi Väike-Kaare tänav 15 kortermaja otsasein suuremõõtmelise kunstiteosega. Teose lõi Taani kunstnik Peter Skensved. Foto: Elmo Riig

Vana-Võidu mänguväljaku rajamine Viljandi valla kaasava eelarve ideena

Projekt on selle esitajate hinnangul suurepärane näide kogukonna ühtsusest ja koostöövaimust, mille tõukel kohalikud inimesed ühinesid ühise eesmärgi nimel – luua lastele ja noortele rikastav ning põnev mängu- ja õpikeskkond.

Mänguväljaku idee võitis 519 häälega Viljandi valla kaasava eelarve ideede hääletusel, kus hääli koguti nii elektrooniliselt kui ka paberil. Projekti läbimine näitab esitajate arvates kogukonna pühendumist ja aktiivset osalemist, kõik soovisid näha oma piirkonna lastele paremaid mängu- ja arenguvõimalusi.

"Projekti elluviimine rikastab kogukonna laste vaba aja veetmise võimalusi ja tõi kaasa ka kogukonna liikmete suurema kaasatuse ja koostöö. See on inspireeriv näide sellest, kuidas kohalikud algatused võivad viia suurte ja positiivsete muudatusteni ühiskonnas. Vana-Võidu mänguväljaku valmimine on tõestus, kuidas ühised pingutused ja koostöö võivad luua midagi erakordset ja väärtuslikku kogu kogukonnale," kirjutati kandidatuuri üles seades.

Vana-Võidu kaasava eelarve ideevõistluse võitnud mänguväljak avati septembri alguses.
Vana-Võidu kaasava eelarve ideevõistluse võitnud mänguväljak avati septembri alguses. Foto: Marko Saarm

Mittetulundusühingu Kolga-Jaani Maanaiste Selts tulemuslik töö: kolm laste pärimuslaagrit ning kolm tegevuspäeva noortele ja kogukonnale

Kolga-Jaani naised said nominatsiooni tulemusliku, kohaliku kogukonna heaolu parandamisele suunatud ning inspireeriva koostöö eest.

Aastatel 2022–2023 viidi mittetulundusühingu eestvedamisel ellu kolm laste pärimuskallakuga laagrit ning kolm tegevuspäeva noortele ja kogukonnale. Mittetulundusühing esitas 2022. kevadel projekti Leader Võrtsjärve Ühendusele ja on saanud rahastuse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt.

Kolmepäevased lasteaagrid kokku 35 lapsele on olnud kahel suvisel ja ühel talvisel koolivaheajal, kaks neist ööbimisega Kärstna mõisas. "Pärimuskallakuga tegevuspäevad on olnud toredad: 2022 novembris valmis projekti toel ja mõnekümne inimese näpuosavuse abil väga uhke 2,8-meetrise diagonaaliga rookroon, mis kaunistab Kolga-Jaani rahvamaja," kirjutati mittetulundusühingut esitades.

Lisaks tänati ettevõtmiste ja hea õhkkonna loomise eest ka kõiki teisi, kes on oma panuse andnud, eriti projekti algatajat ja juhti Säde Tatarit, kelle initsiatiivil kogu tegevus on aset leidnud ning kelle südameasjaks on olnud pakkuda just lastele ja noortele põnevat ja pärimuslikku ajaveetmist.

Kolga-Jaani maanaiste selts on korraldanud mitmeid edukaid laagreid.
Kolga-Jaani maanaiste selts on korraldanud mitmeid edukaid laagreid. Foto: Elmo Riig
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles