Ugala teatris tuleb Pearaadio avalik salvestus

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Ugala teater
Ugala teater Foto: Marko Saarm

Ugala andis teada, et laupäeval, 25. novembril on teatri kohvikus Pearaadio podcast'i avalik salvestus. Episood pealkirjaga "Kas elu ilma sotsiaalmeediata on üldse võimalik?" räägib sotsiaalmeediast ja vaimsest tervisest. Avalikul salvestusel arutlevad Ugala teatri näitleja Klaudia Tiitsmaa, kogemusnõustaja Heli Luik, nutinõustaja Karl Erik Saks ning Viljandi gümnaasiumi õpilane Maris Sannik.

Pearaadio värske eestvedaja Karl Erik Saks ütles seekordset teemavalikut kommenteerides, et erivajadustega laste koolis nutinõustajana töötades näeb ta, et enamik neist lastest elab oma elu sotsiaalmeedias ja videomängudes, sest seal leiavad nad endale turvalise suhtlusringkonna või tegevused, mida päriselu neile nii lihtsalt ei taga. Vanematel on aga seetõttu nendega raske kontakti saada, sest sotsiaalmeedia ja videomängud jäävad isiku ja ekraani vahele.

"Minu töö otsa ei saa, sest arvutid ja ekraanid ümbritsevad meid kõikjal. Olen nutitõlk laste ja vanemate vahel, uurides, mida täpsemalt lapsed nutiseadmetes teevad ning tõlkides selle vanematele arusaadavasse keelde. Teistpidi saab selline nõustaja tõlkida ka lastele vanemate soovid ja ideed ning suunata neid paremini piire seadma. On juba terveid generatsioone, kellele nutimaailm ongi osa reaalsusest. Sellest peab rääkima," ütles Saks.

Ugala teatri korraldusjuhi Elena Koidu sõnul pole vaimse tervise teemadel rääkimine noortele mitte ainult oluline, vaid ka juba väga tavaline, sest neil teemadel kõneldakse nii omavahel kui sotsiaalmeedia kommuunides. "Küll aga kalduvad noored seesugustel teemadel vähem vanemate ja õpetajatega suhtlema. Sotsiaalmeedia on nii suur ja lai ning ausalt öeldes kohati ka hirmus koht. Täiesti arusaadav, miks paljud, kes sellega üles kasvanud ei ole, sellest eemale hoiavad. Sama hästi kui noored teavad kõike head, mida sotsiaalmeedia endas kannab, teavad nad väga hästi ka selle negatiivseid külgi," ütles Koit.

Noori peaks tema sõnutsi sel teemal rohkem kuulama ja usaldama, sest seeläbi saavad ka täiskasvanud targemaks. "Meile tundub, et just teater on see koht, kus seesuguseid arutelusid fookusse tõsta," lisas Koit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles