Mulgi uudise

Kristi Ilves
, Mulgi uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios kaks korda kuus. Rubriiki toimetab Kristi Ilves Tarvastu kandist.

Vällä om tullu raamat Tõrvast

Elupõline tõrvalane, kuulmeister Helgi Teenurm tei vabariigi aastepäeväs oma kodulinnale ja selle inimestele suure kingituse: and vällä raamatu «Lehekülgi Tõrva ajaloost». Sii om joba kolmas viimätsel aal vällä tullu Tõrva aaluuraamat.

Raamatu toimendei Vello Jaska ütel Mulgi uudistele, et «Lehekülgi Tõrva ajaloost» pias kindlaste olemen oleme egä Tõrva kandi õpeteje riiuli pääl, ta om ää abimiis koduluu ja oma kandi kirjanduse õpetemise jaos. Säält saave pallu abi kah uurmisetüüde tegije.

Uvvest raamatust saap lugede, kudas ja kunas Tõrva linn akatuse sai, miandse lahingu Vabadussõa aal sellest kandist üle käisive ja kudas sai valmis Vabadussõa ausammas.

Põhjaliguld saap täädä Tõrva ülesehitemisest enne ja peräst tõist ilmasõda. Raamatu perämisen otsan om ülevaade Tõrva kandi eluolust uvve Eesti Vabariigi all kah.

Pääle jutte om raamatun 54 mustvalget ja 78 värvilist päeväpilti selle kandi elust ja inimestest.

Liidia Tuulse om koolu

17. märtsil, oma 100. sünnipäevä tähistemise aal kooli Rootsin ärä Mulgimaalt peri eesti-rootsi luuletei Liidia Tuulse (1936. aasteni Lydia Haas).

Ta sündüs 18. märtsil 1912. aastel Valgamaal Ummuli vallan Soe pääl. Koolin käis ta Valga tütarlaste gümnaasiumin, ülikooliariduse sai Tartun. 1944. aastel läits Liidia üten oma mihe Armini ja tillikse pojage Rootsimaale. Sääl sai ta tuntus ku täädlane, tõlkja, esseedekirjutei ja luuletei. Pääle selle avit ta tubliste pagulastel eesti miilt alla oida.

Nii Eestin ku Rootsin om vällä tullu mitmit temä luuletusteraamatit, perämine neist, «Kogutud luuletused» tulli vällä 2007. aastel Talnan. Sõs käis ta viimäte Valgamaal kah.

Luumise rõõm Mõisakülän

Mõisaküla muuseum and täädä, et 21. märtsist om sääl valla egäkevädine käsitüüvälläpanek. Tänavaastene näitus «Loomisrõõm» om joba katessas. Oma tüüsit om vaatemises toonu kah puvvetege inimeste käsitüütua liikmed, Mõisakülä koolilatse ja tõise näputüüuvilise — kokku 22 inimest, neist kolm miist. Vällä om pantu 418 asjakest siidisallest puust köögiriisteni vällä.

Näitus om valla 12. maini. Joba om sedä vaatemen käinu üle 50 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles