HELIR-VALDOR SEEDER Kas paradiis langeb tõesti maa peale, nagu Helmen Kütt kirjutab? (2)

Helir-Valdor Seeder
, Riigikogu Isamaa fraktsiooni esimees, Viljandi Linnavolikogu liige
Copy
Helir-Valdor Seeder, riigikogu Isamaa fraktsiooni esimees ja Viljandi linnavolinik.
Helir-Valdor Seeder, riigikogu Isamaa fraktsiooni esimees ja Viljandi linnavolinik. Foto: Mihkel Maripuu

HELMEN KÜTT kirjutas 9. novembri Sakala veebis ja 10. novembri paberlehes ilmunud loos riigi pingutustest sotsiaalkaitse valdkonnas ning nahutas opositsiooni poliitikuid, kes kritiseerivad, justkui langeks 2024. aasta eelarvega Eestimaale pilkane pimedus ja kõik veereks allamäge. Tema on kindel, et nii ei ole, ja kirjeldab, kui palju positiivset ootab Eesti inimesi järgmisel aastal. Justkui paradiis langeks maa peale. Tutvume siis selle "paradiisiga" lähemalt.

Saame teada, et 2024. aastal tõuseb keskmine pension indekseerimise tulemusena 76 eurot ja jääb maksuvabaks. Mõlemad "uudised" tulenevad seadusest, mille on kehtestanud eelmised valitsused. Eraldi rõhutab Helmen Kütt, et keskmine pension jääb ka tuleval aastal maksuvabaks, aga vargsi jätab ta mainimata praeguse valitsuse riigi eelarvestrateegias kinnitatud muudatuse, millega lõpetatakse keskmise pensioni maksuvabastus alates 2025. aastast, nii et selle tõttu hakkab osa eakate pension olema väiksem võrreldes kehtiva seadusega.

SAAME TEADA, et hooldereform saab 58 miljonit eurot, ja selle positiivset mõju on raske üle hinnata. Samas jätab sõnumitooja mainimata segadused reformi käivitamisel, kohamaksumuse järsu tõusu ja inimeste pettumuse ülejõukäiva kohamaksumuse pärast. Rahastamise skeemi ja/või hinnaregulatsiooni on riik jätnud reguleerimata ning enamasti ei saa abivajajad endiselt pensioni eest hooldekodukohta. Mitu omavalitsust on valitsuse hooldereformi pärast kohtusse kaevanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles