Populaarse ostukeskuse eelkäijaks olnud noortevangla nägi mässe ja põgenemisi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Endine vangladirektor, nüüdne ettevõtte juht Rein Teder tunnistas, et kui ta Uku keskusest Tallinna tänava poolt möödub, meenub talle tihti 1996. aasta suur põgenemine. Aken, millest vangid välja hüppasid, on seniajani fassaadil näha.
Endine vangladirektor, nüüdne ettevõtte juht Rein Teder tunnistas, et kui ta Uku keskusest Tallinna tänava poolt möödub, meenub talle tihti 1996. aasta suur põgenemine. Aken, millest vangid välja hüppasid, on seniajani fassaadil näha. Foto: Elmo Riig

Kui nüüdsel ajal on Uku ostukeskus ja eeskätt selles tegutsev Hesburger üks Viljandi teismeliste populaarsemaid kogunemiskohti, siis veel 15 aastat tagasi püüdis sadakond noort poissi samas kohas välja nuputada viise, kuidas sealt putku pääseda. Toona asus seal Viljandi noortevangla.

Karistust kanti noortevanglas varguse, peksmise, aga ka tapmise ja vägistamise eest. Korraga mahtus sinna üle 120 kinnipeetava ning umbes sama palju oli töötajaid.

1993. aastast 2006. aastani juhtis seda asutust Rein Teder, kes paar aastat enne selle sulgemist viidi üle Pärnu vangla direktoriks. Nüüd puhastustooteid pakkuva ZEP Eesti tegevjuhina toimetav Teder meenutas noid paarikümne aasta taha jäävaid aegu, mil suure kaubanduskeskuse koha peal tegutses vangla ning aeg-ajalt tuli ka sealt põgenenuid püüda ja mässu maha suruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles