PUUST JA PUNASEKS Õpetajad on streigilainel. Aga kui palju nad praegu teenivad? Ja kui palju tööd teevad? (7)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Õpetajate miinimumpalk on sellest aastast 1749 eurot. Keskmine tuleb nii riigis kui maakonnas kõrgem, seda aga tänu ületundidele ja lisaülesannete täitmisele.
Õpetajate miinimumpalk on sellest aastast 1749 eurot. Keskmine tuleb nii riigis kui maakonnas kõrgem, seda aga tänu ületundidele ja lisaülesannete täitmisele. Foto: Triin Loide/Chatgpt 4.0

Reedel olnud tunniajane õpetajate hoiatusstreik on viimane peatükk pikas eeposes, kus Eesti haridustöötajad nõuavad muudatusi. Nõudmiste keskmes on õiglane tasustamine ning pikaajaline nägemus sellest, kuidas palk oleks ja jääkski konkurentsivõimelistes. Streigi alltekstiks on küsimus, kas ühiskond ja otsustajad mõistavad haridusvaldkonna keerukust ja õpetajate töö tegelikku väärtust.

Lühidalt kokku võttes nõuab haridustöötajate liit õpetajate palkade alammäära tõstmist 2024. aastal vähemalt 8 protsenti ja järgmiseks neljaks aastaks kollektiivlepingut, mis tagaks iga-aastase palga alammäära tõusu. Unustatud pole ka lasteaedu: soovitakse alushariduse õpetajate palkade seotuse säilimist alammääraga ning selleks vajaliku lisarahastuse tagamist kohalikele omavalitsustele.

Kuigi õpetajad ja koolid on oluline osa meie elust, siis enamik inimesi lihtsalt ei tea, kuidas ja mille eest õpetajad palka saavad. Segaseks jääb ka see, mida õpetajad üldse tahavad või millega nad rahul pole.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles