Selge silmanägemisega patsiendid jäid uue teenusega rahule

Sakala
Copy
Doktor Aleks Kree ja õde Renate Pikk patsienti opereerimas.
Doktor Aleks Kree ja õde Renate Pikk patsienti opereerimas. Foto: Maarja Evert (Viljandi haigla)

Viljandi haigla on sel aastal aidanud inimeste nägemist paremaks muuta silmakirurgiaga ning nagu värske küsitlus näitab, on valdav osa patsiente selle teenusega rahule jäänud.

Katarakti ehk hallkae eemaldamise lõikust teeb pikaaegse kogemusega silmakirurg Aleks Kree, kelle sõnul on Viljandi haiglas silmalõikusteks kogu vajalik ning tänapäevane aparatuur.

Silmaarsti Anne-Liis Matsoni sõnul saadetakse patsient hallkae operatsioonile üldiselt siis, kui prillid enam oluliselt nägemist ei paranda. «Selle põhjuseks on tuhmunud silmalääts ehk hallkae, mis ei lase inimesel enam näha sama teravalt kui enne. Kui silma implanteeritakse tuhmunud silmaläätse asemele selge kunstlääts, siis läheb nägemine teravamaks ja selgemaks ning patsient näeb taas hästi,» selgitas ta.

Selle uue ja olulise teenuse kasutuselevõtu osaks oli Viljandi haigla pressiteate vahendusel teenuse kogemuse ja patsientide rahulolu hindamine. 6. aprillist 5. septembrini küsis haigla kataraktilõikusel käinud patsientidelt, kuidas nad sellega rahule jäid. 79 patsiendist osales telefoniküsitluses 52 ja neist 81 protsenti jäid teenusega väga rahule, andes 11-punktisel skaalal hindeks 9 ja 10.

Vaid kaks vastajat andsid vähem kui 6 punkti. Mõlemal patsiendil oli probleem tagasipöördumise aja broneerimisega, sest nagu ka mujal Eestis on Viljandi haiglas silmaarsti vastuvõtule saamise järjekorrad pikad.

Eranditult kõik küsitletud olid rahul personali suhtumisega lõikuse ajal ja suunistega, mis anti edaspidise toimimise ja koduse ravi kohta. Üks märkis: «Tänan südamest personali, nad kõik on imelised! Sain ka väga head juhised, kuidas toimida pärast operatsiooni, kõik seletati mulle kohapeal ära ja räägiti läbi ning anti kaasa ka paberid, kus kogu info kirjas oli.» Teine lisas: «Tahan eriti tänada õdesid, kes arsti juures toimetasid ja lahkelt selgitusi jagasid.»

Keskmiselt tuli Viljandi haiglas oodata operatsiooniaega kolm nädalat. Vastajad väljendasid heameelt selle üle, et Viljandis on nüüd opereerimisvõimalus. Samuti toodi välja, et võimalus operatsioonil käia muutis nende elukvaliteeti paremaks.

«Silmaarst soovitas mul minna hallkae operatsioonile, eriti vasaku silmaga. Ma ise ei saanud arugi, et operatsiooni vajaksin,» kõneles üks patsient. «Kui vasaku silmaga operatsioon ära tehti ja nägema hakkasin, siis sain alles aru, kui suur vahe on ühe ja teise silmaga nägemisel ja värvidel.»

Tänu küsitlusel vastanutele leidis haigla ka murekohti – ühena tõid patsiendid välja selle, et pärast operatsiooni on raske saada aega järelkontrolliks. Sellele on haigla juba leidnud ka lahenduse, nimelt broneeritakse patsiendile pärast operatsiooni kohe ka aeg tulla järelkontrolli. Lisaks helistab silmaõde operatsioonijärgse päeva õhtul patsientidele, et küsida nende seisundi kohta ning nõustada kohe pärast operatsiooni tekkida võivate kaebuste puhul. Sellise lahendusega on patsiendid senise kogemuse põhjal väga rahul.

Mitu patsienti märkisid, et nad olid operatsioonilt oodanud enamat, sest prillidest nad siiski vabaks ei saanud. Silmaarst Anne-Liis Matson ütles, et kaeoperatsiooni eesmärk ei olegi teha inimest prillidest priiks ja üldiselt ei ole see kõnealuse operatsiooni puhul ka võimalik.

«Prillivabaduse saavutamiseks on võimalik patsiendil valida tasuline operatsioon, mille korral kirurg implanteerib silma hallkae eemaldamise järel mitmevaatelise kunstläätse. See operatsioon aga ei sobi kõigile, sest operatsiooni eelduseks on kaasuvate haigusteta silm,» kõneles ta.

Matson märkis, et sestap on oluline senisest veelgi täpsemini selgitada patsiendile, et kaeoperatsioon, mille eest maksab tervisekassa, prillidest vabaks ei tee.

Viljandi haigla ravijuht Mart Kull tänas kõiki patsiente, kes tagasisidet jagasid ning haiglat endale teenust osutama usaldasid.

«Kuigi kataraktiravi tehakse lisaks suurematele riigihaiglatele ka väiksemates erakliinikutes üle Eesti, siis Viljandis pole aastaid seda teenust osutatud,» lisas ta. «Tänan haigla meeskonna poolt üle Eesti kõiki partnereid, kelle nõu ja jõu toel on Viljandi inimestele teenus jälle kodu lähedal kättesaadav. Teenuse kodulähedane osutamine viljandlastele ei oleks saanud võimalikuks tervisekassa usalduse ja toetuseta.»

Praeguseks on Viljandi haigla teinud nägemist parandava operatsiooni 249 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles