NIILUSOO RABA Vald rajab kiiruga kaitseala, ettevõtja on sellele vastu ning looduskaitsjad närivad küüsi (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kohalikud ja mittetulundusühing Niilusoo on kaevandustööde laienemise vastu võidelnud juba neli aastat.
Kohalikud ja mittetulundusühing Niilusoo on kaevandustööde laienemise vastu võidelnud juba neli aastat. Foto: MTÜ Niilusoo

Tänavu mais tühistas riigikohus aktsiaseltsile Mikskaar antud load kaevandada turvast Kolga-Jaani lähedal Niilusoo rabas. Viljandi vald on asunud kõnealusesse piirkonda rajama kaitseala, Mikskaar taotleb aga uusi lube ning on seisukohal, et üksnes kaevandamise välistamiseks kaitseala luua oleks õigusvastane.

Mais langetas riigikohus otsuse tühistada aktsiaseltsile Mikskaar aastaid tagasi antud kaevandusload, sest too oli jätnud piirinaabri korrektselt kaasamata. Kohtu arvates oli puudujääke mujalgi, näiteks ei olnud korralikku keskkonnamõjude hinnangut.

Aktsiaselts Mikskaar ei ole neist tagasilöökidest ennast häirida lasknud. Riigikohtu kolleegium selgitas, et kui Mikskaar soovib, saab ta pärast kaevandamislubade tühistamist taotleda uuesti ühtset keskkonnaluba nii kaevandamiseks kui ka sellega kaasnevaks vee erikasutuseks. Mikskaar andiski sisse uue taotluse kaevandamislubade saamiseks Aimlametsa mäeeraldisel ja Raba-Jaani mäeeraldisel. Esimese lükkas keskkonnaamet tagasi, et Mikskaar selles leiduvad puudused kõrvaldada saaks, teise võttis aga menetlusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles