Mitmekülgne mees, kelle looming on puudutanud südant ja hinge

Margus Haav
, reporter
Copy
Jaan Rannapi looming on veenev ja kaasahaarav. Ta suutis oma tegelaste sisemaailma sisse elada ning kirjeldada seda nii koolikärbse kui koolitüdruku perspektiivist.
Jaan Rannapi looming on veenev ja kaasahaarav. Ta suutis oma tegelaste sisemaailma sisse elada ning kirjeldada seda nii koolikärbse kui koolitüdruku perspektiivist. Foto: Dmitri Kotjuh

Kui nüüd järele mõelda, siis ega meil Jaan Rannapi loomingule midagi väga kõrvale panna olegi. Tema ladusate, põnevate ning alati sügavat mõtet sisaldavate juttudega on üles kasvanud mitu põlvkonda. Ma õigupoolest ei kujuta ette eestlasest raamatusõpra, kel oleksid tema teosed kahe silma vahele jäänud.

60-ndate hakul noortejuttudega debüteerinud Jaan Rannapil ilmus elu jooksul 40 raamatut. Ta kirjutas mitmel teemal ja mitmele eale, aga vähemasti minul on eriti eredalt meeles tema koolijutud. Ta suutis oma lood kirja panna ideoloogilisest painest vabana. Loomulikult tegutsevad neiski ajavaimule vastavalt pioneerid ja komsomolijuhid, eesrindlased ja lööktöölised, sellegipoolest on neis säilinud eluterve ja loosunglikkuseta hoiak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles