TOOME TÄNAVA PÕLENG Viljandi kortermaja tulekahju järel kogutakse annetusi ja korraldatakse abi ühismeedias

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Oktoobri lõpus põlema lahvatanud Toome tänava maja on praegu tellingutes ning saab varsti ajutise katuse, et talv üle elada.
Oktoobri lõpus põlema lahvatanud Toome tänava maja on praegu tellingutes ning saab varsti ajutise katuse, et talv üle elada. Foto: Marko Saarm

27. oktoobri õhtul Viljandis Männimäel süttinud kortermaja elanikele asusid abi organiseerima Viljandi linnavalitsus, toidupank ja kogukond. Üsna pea selgus, et toiduabi majaelanikud ei vaja, rahaliste annetuste voog kuivas kiiresti kokku, kuid ühismeediast on abi vahendamises aga palju kasu olnud.

Viljandi linnavalitsus asus põlenud maja elanikele kohe pärast tulekahju asenduspinda otsima ning algatas ka rahalise annetuste kogumise. Esimese kolme päevaga korjati kokku umbes 6000 eurot.

6. novembriks on kogunenud 7912 eurot 26 senti. Linnapea Madis Timpsoni sõnutsi on suurem annetamistuhin selgesti möödas, kuid ta kutsus kõiki siiski üles raha andma. "Linnas on enam kui 7600 tööl käivat maksumaksjast elanikku ning võiks ju natuke ikkagi mõelda, kas hädalistele ei jagu ka veidi," tähendas ta.

See, et enamik toetussummast korjatakse kokku esimese paari päevaga, on tema kinnitusel sellistel puhkudel üsna tavaline – kes tahab, see annetab kohe, ning hilisemaid heategijaid on alati vähe.

Esialgu ei ole veel otsustatud, mida annetatud rahaga täpselt tehakse. See selgub linnavalitsuses ja kannatada saanud kortermaja ühistuga läbirääkimiste käigus. "Võimalik, et sellest saab katuseremondiks vajaliku summa osa, aga võimalik, et aitame ka elanikel üüriarveid maksta," rääkis linnapea, kelle sõnutsi oli Toome tänava põleng väga kurb, aga õpetlik lugu. "Kindlasti on see meeldetuletuseks kõigile, et kodu peab kindlustatud olema."

Üldjoontes on Toome tänava elanikud olusid arvestades üsna hästi kohaneda suutnud ning endale uued ajutised elupaigad leidnud. "Keegi lageda taeva alla jäänud ei ole ning kui kellelgi midagi puudu on, aitavad nii linn kui kaaslinlased," kinnitas Timpson ning rõhutas, et kui mõni tulekahjus kannatada Toome tänava elanik veel abi vajab, siis kindlasti pöördugu ta nii nõu kui jõu saamiseks linna poole. "Kodulinn ikka aitab, kui vähegi saab!"

Toiduabi polegi vaja

Viljandi toidupank asus tulekahjus kannatada saanutele toiduabi korjamise üleskutseid tegema kohe pärast õnnetust, sest võis arvata, et ülemistel korrustel võib olla toidukraam täielikult hävinud.

Toidupanga koordinaator Heli Tamme sõnas, et tulekahjus kannatada saanud majast vajas toiduabi üks perekond. "Ka abi pakkujaid oli üks – inimene, kes pakkus meile oma keldrist hoidiseid ja moose. Saimegi nad omavahel kenasti kokku viia ja abivajaja tavalist toiduabi sisaldavat toidupakki rikastada," rääkis Tamme.

Tema kinnitusel jätkab toidupank Viljandi linnavalitsuse sotsiaalosakonnaga koostööd ning kui kellelgi peaks veel abi vaja minema, tasub sellest kindlasti linnavalitsusele teada anda.

Aitavad nii inimesed kui ettevõtted

Kohe pärast tulekahju loodi Facebooki heategevuslik grupp "Soovin aidata Viljandi tulekahjus kannatanuid", millel praeguseks on enam kui 1400 liiget. Korjatakse mööblit ja esmatarbekaupu, vahendatakse kõikvõimalikke abipakkumisi ning koordineeritakse tegevust nii grupis sees kui väljaspool seda.

Üks grupi moderaatoreid Anu Rannu sõnas, et ta ei oska hinnata, kas see on nüüd suur või väike hulk, seda enam et grupiga on liitunud ka inimesi mujalt kui Viljandimaalt ning kindlasti on ka niisama uudishimulikke. "Gruppi luues ei seadnud ma eesmärgiks, et liikmeid peaks tingimata palju kokku tulema. Esimene ja ainus eesmärk oli ja on praegugi see, et abivajajad ei jääks üksi ning saaks aidata kontakte vahendata," rääkis Rannu. Nii on abivajajaid kokku viidud elamispinna ja mööbli pakkujate ning teiste heategijatega. Grupi algatajad ise logistilist tööd ei tee, aga nad on enda peale võtnud vahendamise ja teavitamise.

Abi ja abivajajad üritatakse kokku viia võimalikult diskreetselt ning selle põhjus on julgustada inimesi üldse abi otsima. Isikuandmeid grupis ei avaldata ning seega võib julgesti moderaatorite poole pöörduda.

"Selle Toome tänava kortermaja elanikud on suuresti ise harjunud oma eluga hakkama saama ning paljudele võib olla väga võõras, et järsku on vaja abi," selgitas Rannu. Abivajajad edastavad oma soovid privaatselt moderaatoritele ning seejärel võetakse ühendust kas sobiva abi pakkujaga või tehakse konkreetne üleskutse soovitu hankimiseks.

Väga suurt abivajadust ei tundu Rannu hinnangul enam olevat. Paljud õnnetusse sattunud majaelanikud pöördusid esmajoones pere ja sõprade poole ning suur hulk palveid on juba rahuldatud. Grupi liikmetele võib aga tema kinnitusel väga tänulik olla ning abipalvete vahendamist jätkatakse, kuni see vajalik on. "Väga hea meel on näiteks sellest, et lisaks eraisikutele on mitu Viljandi ettevõtet abistamises kaasa löönud. Oleme saanud edastada näiteks abipalvet, et vaja oleks sellises ja sellises mõõdus voodeid," jutustas Rannu.

Toome tänava neljakorruselises kortermajas algas tulekahju 27. oktoobri õhtul veidi enne kella seitset, kui maja viimase korruse rõdul plahvatas gaasiballoon, millest omakorda süttis hoone katus. Tulekahju tagajärjel jäi kindlustamata maja katuseta ja ülemiste korruste korterid said veekahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles