ÜHISTRANSPORT Konkurendi kadumine toob muudatusi Hansa Bussiliinide graafikusse ja tõstab pileti hinda

Merlin Kuld
, ajakirjanik
Copy
Lux Express väljub Viljandist Tallinna viimast korda 31. oktoobril kell 15.15. 
Lux Express väljub Viljandist Tallinna viimast korda 31. oktoobril kell 15.15. Foto: Marko Saarm

Juuli lõpus palus Lux Express ministeeriumil enne tähtaega kehtetuks tunnistada kaugbussiliini loa, mille alusel sõidab Tallinna–Paide–Türi–Viljandi buss, ja 31. oktoobril lõpetabki ettevõte selle liini teenindamise. Hansa Bussiliinid paneb seetõttu Viljandi–Tallinna liinile mõne väljumise juurde ja tõstab hommikuse bussi pileti hinda.

Aktsiaselts Lux Express Estonia on Tallinna–Viljandi liini teenindanud 2021. aasta 1. juulist. Ettevõtte liinivõrgu direktori Ines Pensa sõnul on selle liini teenindamise kulud aga kogu aeg ületanud piletitulu. Ta nentis, et kui Tallinna–Viljandi bussi pilet maksab viimase poolteise aasta jooksul järsult kasvanud kulude juures umbes 12 eurot, siis rongipileti hind on püsinud muutumatuna.

Augusti alguses ütles Lux Express Estonia ärijuht Ingmar Roos Sakalale, et Tallinna–Viljandi liini arendamisel katsetas ettevõte kahe aasta jooksul erinevaid variante, kuidas rongiga konkureerida. «Neilt, kes meiega sõitsid, saime teenusele väga positiivset tagasisidet, kuid kahjuks ei õnnestunud isegi hooajaliselt saavutada sellist sõitjate hulka, mis liini teenindamise kulud oleks katnud,» rääkis ta. «Kui meie teistel liinidel on väljumisaegasid, mis teatud nädalapäevadel või talvekuudel on tugevas kahjumis, siis Tallinna–Viljandi liin oli kõikidel kuudel kahjumis. Viljandi liini edasine kahjumil opereerimine teiste liinide tulude abiga kahjustaks meie võimet arendada meie ülejäänud liinivõrku, investeerida uutesse bussidesse ja töötingimustesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles