GALERII JA VIDEO Viljandis süttis gaasiplahvatuse järel kortermaja. Kaks inimest vajasid arstiabi ja üks pere ööseks majutust (14)

Copy
Viljandis Toome tänaval süttis reede õhtul veidi enne kella 19 neljakorruseline kahe trepikojaga kortermaja.
Viljandis Toome tänaval süttis reede õhtul veidi enne kella 19 neljakorruseline kahe trepikojaga kortermaja. Foto: Elmo Riig

Viljandis Toome tänaval süttis reedel veidi enne kella 19 neljakorruseline kahe trepikojaga kortermaja. Vahetult enne seda, kui leegid maja keskel katusest välja lõid, kuulsid naabrid valju pauku.

Päästeameti pressiesindaja Henrik Veenpere sõnul plahvatas esialgsete andmete põhjal gaasigrill ühe ülemise korruse korteri rõdul. Inimesed evakueeriti nii sellest kui kõrval asuvast majast. 

Kustutustööd jätkuvad majas tõenäoliselt öötundideni ning paneelmaja sai õnnetuses sedavõrd suuri kahjustusi, et politsei teatel ei pääse elanikud hoonesse ning maja võtab oma valve alla turvafirma G4S.

Kui algul kuulutasid linnavalitsus ja politsei, et kõik elanikud, kel on vaja ööseks majutuskohta, saavad minna Männimäe külalistemajja, kus neile tuba pakutakse, siis hilisõhtuks selgus, et keegi seda abi ei vajanud. Üks perekond läks ööd veetma kesklinnas asuvasse Nurmbergi majja, mille omanik samuti kiiresti oma abi pakkus. Ülejäänud leidsid öömaja sõprade või sugulaste juures.

Viljandi politseijaoskonna menetlusgrupi juhi Meelis Lille sõnul Toome tänav 14 majja siseneda ei tohi, sest hoone on ohtlik. Kahju tegid nii tuli kui vesi. Lille sõnul on majaelanike tarbeks toodud hoone juurde üks Viljandimaa liinibuss, kus saab sooja, ja see buss viib elanikud ka majutuspaika. 

Põleng suures paneelmajas sai alguse kella 19 ajal. Männimäel jalutanud pealtnägijate sõnul oli esmalt kuulda väga valju plahvatust ja siis kohe järgmist. Seepeale nähti läbi õhu lendamas mingit suurt punast asja ja kohe seejärel tõusis leek taevasse. Et hoonel oli puitkonstruktsiooniga viilkatus, mille all olid katusekorterid, levis tuli kivikatuse all väga kiirelt ja kui päästjad kohale jõudsid, oli hoone lausleekides.

Tuletõrjujatele põhjustas probleeme ka asjaolu, et Viljandimaal pole päästjatel redelautot ning see tuli Tartust. Kohale jõudis auto poolteist tundi pärast põlengu algust. Selleks ajaks olid suuremad leegid summutatud ning redelauto abil kustutati ka viimased katusest välja tungivad leegid. Majas jätkusid kustutustööd veel hilisõhtul. 

Põlengu algfaasis keskendusid päästjad sellele, et tuli ei leviks kõrvalmajadele. Kaks suurt eluhoonet on leekides majaga kokku ehitatud, aga päästjatel õnnestus neid tulest säästa. 

Sündmuskohal andis kiirabi abi paarile inimesele, kes vajasid lisahapnikku. Nad viidi tervisekontrolliks haiglasse. Teadaolevalt keegi raskeid vigastusi ei saanud.

Põlengu leegid ja suitsupilv olid näha kaugele. Toome tänavaga paralleelse Riia maantee ääres oli kella 20 ajal pargitud hulk autosid, millega inimesed olid tulnud tulekahju uudistama.

Viljandis põleb kortermaja
Viljandis põleb kortermaja Foto: Robert Suun

Kõrvalhoone Toome tänav 12 elanikud lubatakse tagasi oma korteritesse nii pea, kui päästjad on lõpetanud suitsu ja vingugaasi kontrollimise kõigis korterites.

Sündmuskohal on Viljandi, Suure-Jaani, Mustla, Kõpu, Põltsamaa ja Tartu Annelinna komando päästjad ning kiirabi ja politsei. Sündmust juhib lõuna regiooni operatiivjuht.

Tulekahju täpsemad asjaolud ja lõpliku tekkepõhjuse selgitab välja edasine menetlus. Seoses traagilise sündmusega Männimäe linnaosas Toome tänaval palub Viljandi linnavalitsus helistada kõigil, kes vajavad ajutist elamispinda või mis tahes muud abi, linna haldusameti üldnumbril 435 4714. Liin on avatud ööpäev läbi.

Gaasigrill näitas oma ohtlikkust

Päästeamet tuletas õnnetuse järel meelde, et gaasigrilli kasutades tuleb lisaks üldisele tuleohutusele kindlasti järgida gaasi kasutamise ohutusreegleid. Vale käitumine gaasigrilliga võib põhjustada plahvatuse, põletuse või suurema tulekahju.

Gaasigrilli ei tohi kasutamise ajal kunagi jätta järelevalveta ning väiksed lapsed tuleb vedelgaasiballoonidest ja gaasigrillist eemal hoida. Kunagi ei tohi kasutada gaasigrilli ruumis. Gaasigrilli tohib kasutada ainult väljas ja hästi ventileeritavates kohtades. Gaasigrill peab olema asetatud stabiilsele tasasele pinnale, eemal põlevatest materjalidest.

Gaasigrilli tuleb gaasiplahvatuse vältimiseks süüdata alati avatud kaanega. Kui tunnete gaasilõhna, lülitage kohe gaasiseade välja.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles