Vaba mõte Liiga pikk plaan

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig

«Anna aega atra seada.» «Kes tasa sõuab, see kaugele jõuab.» «Üheksa korda mõõda, üks kord lõika.» Eestlastel on palju selliseid ütlemisi, mis väga hästi seletavad, miks lätlased meie aeglusest samasuguseid anekdoote räägivad nagu meie soomlaste pikatoimelisusest. Samas on see ainult võrrandi üks pool, sest nagu kõik juhid teavad, on kõige halvem otsus tegemata otsus.

Viljandis alustati Riia maanteele praegusele niinimetatud teedevalitsuse krundile Lidli kaupluse planeerimist kaks aastat tagasi. Senine üldplaneering nägi sinna ette korruselamut, seepärast tuli detailplaneeringu tegemise käigus muuta ka üldplaneeringut ja et see on keeruline protseduur, kus iga samm võib venida mitme kuu pikkuseks (ehkki ei pea), kuluski kaks aastat, enne kui detailplaneering valmis sai.

Kordame nüüd selguse mõttes üle: kaks aastat läks aega, et ettevõte võiks hakata kauplust projekteerima ja ehitajat otsima. Kauplust, mitte tehasehoonet, jäätmejaama ega polügooni. Kauplust, mille ehitamise pärast ei tekkinud isegi suuremaid vaidlusi, nagu on puhkenud näiteks Tallinna tänavale plaanitud Olerexi tankla üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles