Uus näitus jutustab alevite unistusest

Sakala
Copy
Viljandi muuseumi näitusemaja teisel korrusel saab tutvuda rändnäitusega "Alevi unistus – saada linnaks". Fotol muuseumi tehnikaspetsialist Herki Helves näituse plakatiga.
Viljandi muuseumi näitusemaja teisel korrusel saab tutvuda rändnäitusega "Alevi unistus – saada linnaks". Fotol muuseumi tehnikaspetsialist Herki Helves näituse plakatiga. Foto: Marko Saarm

Viljandi muuseumi näitusemaja teisel korrusel saab teisipäevast tutvuda maa-arhitektuuri keskuse rändnäitusega "Alevi unistus – saada linnaks". Näituse autor on etnograaf ja vabaõhumuuseumi vanemteadur Heiki Pärdi, kes 8. novembri kohtumisõhtul esitleb oma alevite raamatut.

Pärdi sõnul on aleveid Eestis väikelinnadest raske eristada. Nende unistus on olnud saada linnaks ning aja jooksul ongi enamik neist saanud linnaõigused. Minevikus erinesid alevid küladest majandustegevuse poolest: küla elas põllumajandusest, alevid aga väikeettevõtlusest ja kauplemisest. Elulaadilt kõikus alevirahvas aga maa ja linna vahepeal, harides maad ja pidades loomi.

Näitus on inspireeritud 2016. aastal ajakirjas Pööning alanud artiklisarjast "Alevite pärlid". Väljapanek annab läbilõike eri ajajärkudel kogukonnale olulistest hoonetüüpidest ja kujundatud avalikust ruumist. Tekstiilile trükitud stendinäituse on kujundanud Irina Tammis. Näitus jääb avatuks 9. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles