Juhtkiri Usu hundijuttu!

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Hundirünnakud on leheveergudele jõudnud kõige sagedamini ikka sügiseti, kui vanaloomad poegadele jahipidamist õpetavad. Seepärast pole imestada, et hallivatimeeste tegemistest just viimasel ajal sagedamini kuuleb. Sesoonsuse kõrval ei saa aga mööda tõsiasjast, et ehkki hundikahjustuste arv hüppab kord üles, kord alla, on neid praegu tunduvalt rohkem kui 15 aastat tagasi. Ning ründed kari- ja koduloomade vastu ei järgi enam tavalisi mustreid, nagu näitas ka hiljutine hobuse rebimine Heimtalis.

Üks põhjus, miks hundid üha enam inimeste lähedalt murravad, on metskitse, nende peamise saaklooma arvukuse kahanemine. Samal ajal on huntide endi arv suur ning see aitab omakorda kaasa kitsede populatsiooni vähenemisele.

Ei saa öelda, et riik hundikahjusid kanda ei aitaks. Toetused on nii murtud kariloomade korvamiseks kui hunditõrjel abistamiseks, jahilube antakse välja nii nende arvukust kui tekitatud kahjusid silmas pidades. Paljude karjakasvatajate, aga ka lemmikloomadest ilma jäänud maainimeste meelest sellest kõigest siiski ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles