Uued tehnoloogiad ootavad igapäevaellu rakendamist

Rainer Oras
, TalTechi tudeng ja ettevõtja
Copy
Rainer Oras
Rainer Oras Foto: Erakogu

VIIMASE viie aasta jooksul on virtuaalreaalsus, integreeritud reaalsus ja tehisintellekt teinud märkimisväärse arenguhüppe ning iga päevaga muutuvad need üha enam kättesaadavaks. Peatselt on aeg hakata seda kõike oma igapäevaelus ära kasutama.

Virtuaalreaalsuse (inglise keeles virtual reality ehk VR – toimetus) ja integreeritud reaalsuse (augmented reality ehk AR) arengu eestvedajaid on mitu. Näiteks Meta loodud bränd Oculus, mis on juba 11 aastat tegelenud VR-i ja AR-i lahenduste arendamisega. Hiljuti avalikustas Apple oma Vision Pro virtuaalreaalsuse prillid. On teisigi tootjaid, kuid märkimisväärsed on need kaks. Jõutud on toodeteni, mis funktsioneerivad täiesti iseseisvalt ilma ülivõimast arvutit kasutamata ja on suhteliselt kompaktsed.

AR-i valdkonna populaarsust on kasvatanud niisugused rakendused nagu Pokemon Go ja erinevad Snapchati filtrid, mis integreerivad reaalsuse virtuaalsete tegelaste või elementidega. Lisaks meelelahutusele on AR-i tehnoloogiad leidmas teed klassiruumi. Näiteks Google’i loodud Expeditions, mis toob virtuaalsed objektid ja kohad klassiruumi, on hea näide, kuidas saab klassikalisi tunde muuta interaktiivsemaks, huvitavamaks ja mitmekesisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles