Kabel sai tagasi ainulaadse ukse

Margus Haav
, reporter
Copy
Muinsuskaitse Viljandimaa nõunik Monika Vestman teab, et teist sellist maamärki kui Karksi kabel lähiümbruses pole.
Muinsuskaitse Viljandimaa nõunik Monika Vestman teab, et teist sellist maamärki kui Karksi kabel lähiümbruses pole. Foto: Elmo Riig

Mõisnike von Lievenite matusekabel Karksis sai taas ette ukse, mille kallal osaühingu Piit ja Pross sepp Tõnis Luik oli ametis mitu kuud ning lisaks on ka kabel ja selle ümbrus läbinud taastamiskuuri.

Viljandimaa muinsuskaitsenõunik Monika Vestman ütles, et Tõnis Luige ülesanne pole teha puuduvatest uksedetailidest koopiaid, vaid läheneda neile mõtteausa konserveerimisega, ning selle ülesandega tuli meister väga hästi toime. Enam kui paarisaja aasta vanuse ukse kallal olid küll aeg, ilmastik ja vandaalid oma töö teinud, aga kunagine suursugusus ja meistri käekiri paistavad endist viisi kaugelt silma ja on ikkagi lihtsalt imetlusväärsed.

"Alguses oli plaan taastada ainult kabeli uksed. Tööde käigus ilmnesid mitmed õnnelikud asjaolud, mistõttu oli võimalik korrastada fassaad tervikuna. Mulgi valla ehitusnõunik Sten-Maikel Udras tegi restauraatoritega kiiduväärselt tõhusat koostööd," rääkis Vestman. "Fassaad krohviti ja viimistleti ning kabeli ümbruse pinnas planeeriti selliselt, et edaspidi hoiavad vihmaveed kabeli vundamendist ja müüridest eemale."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles