Aita valida Viljandimaa parimat toodet või teenust!

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Tänavu võistlevad Viljandimaa ettevõtluskonkursi aasta toote või teenuse kategoorias kümme toodet ja teenust, millest parima valib välja rahvas.
Tänavu võistlevad Viljandimaa ettevõtluskonkursi aasta toote või teenuse kategoorias kümme toodet ja teenust, millest parima valib välja rahvas. Foto: Kollaaž

Viljandimaa ettevõtluskonkursil on parima toote või teenuse valimine jõudnud sinnamaale, et rahvas saab möödunud paari nädala jooksul väljapakutud toodete ja teenuste poolt oma hääle anda. Kandidaatide nimekiri on omanäoline ning sellest leiab mitu suvisel ajal siinsete inimeste südamesse pugenud teenust ja ka hädatarvilikke pakkumisi, mis elu mugavamaks teevad.

Tänavu pakkusid Sakala lugejad rahvahääletusele kümme viimase kahe aasta jooksul Viljandimaal tuule tiibadesse saanud toodet või teenust. Kahe aasta piirang tuli võistluskategooriasse esimest korda – sellepärast, et varem on olnud keeruline panna üksteisega konkureerima juba aastakümneid inimeste meeli köitnud ja verivärskeid ettevõtmisi.

Parim toode või teenus selgitatakse välja Sakala digilehe gallupis antud häälte põhjal. Hääle saab anda nädala jooksul: hääletus läheb lukku kolmapäeval, 18. oktoobril kell 23.59. Võitja selgub novembri lõpus Viljandimaa ettevõtlusgalal, millele on kutsutud ettevõtluskonkursil parimate sekka jõudnud.

Parima toote või teenuse auhinna võitjat premeeritakse 5000 euro väärtuses reklaamiga Sakalas ning teistes Postimees Grupi trüki- ja veebiväljaannetes.

Savitari hakkidega vaasid kuuluvad seeriasse "Ülejõe pargi hakid", mis on inspireeritud autor Maarit Mälgi ülikooliajast Tartus, kus tema jalutuskäike saatis sagedasti nende lindude kisa.
Savitari hakkidega vaasid kuuluvad seeriasse "Ülejõe pargi hakid", mis on inspireeritud autor Maarit Mälgi ülikooliajast Tartus, kus tema jalutuskäike saatis sagedasti nende lindude kisa. Foto: Erakogu

Osaühingu Savitar keraamika

Osaühing Savitar ehk Maarit Mälgi valmistab ja müüb Viljandi südalinnas loodusest inspireeritud tarbe- ja ehiskeraamikat.

Esiti läks Mälgi Eesti maaülikooli loodusteadusi õppima, seejärel suundus aga Tartu kõrgema kunstikooli Pallas skulptuurierialale ning tudeeris vahetusõpilasena Läti kunstiakadeemias. Nagu ta ütles, on tema looming sümbioos neist kahest haridusest ehk loodusest ja kunstist ning kui asja harutama hakata, tuleks küsida, kuidas maaülikool tema haridusteele sattus.

Nagu noored inimesed sageli, oli ka tema oma loomingu suhtes algul väga kriitiline ega olnud kindel, kas tal on kunstikoolis kohta. Ja et enamik tema pere liikmeid on metsandust õppinud, otsustaski ta loodusteatuste kasuks. Seejärel lõi aga kunstihuvi uuesti lõkendama ning kaks asja said ühendatud.

Mälgi põhiline töövahend on savi ning sellest valmistab ta skulptuure ja tarbekeraamikat, mis tema silmis on lähedalt seotud. Tarbekeraamika puhul ei võta ta ette liiga vähe tööd nõudvaid asju, sest leiab, et kui juba teha midagi uut siia maailma, kus kõike on niigi liiga palju, peab selle sisse panema hästi palju mõtet. Nii et maailma ei sünniks lihtsalt järjekordset topsikut.

Sellest mõttest tiivustatuna võib Mälgi öelda, et tema keraamikal on seni ka müügi koha pealt hästi läinud.

Ettevõtjate Iris Rosina ja Rene Rosina (pildil) hotell Väike Rosin pakub majutust neljajalgsetele sõpradele.
Ettevõtjate Iris Rosina ja Rene Rosina (pildil) hotell Väike Rosin pakub majutust neljajalgsetele sõpradele. Foto: Erakogu

Koertehotell Väike Rosin

Rosina pere liikmed on terve elu pidanud koeri ning mõistavad nende psühholoogiat. Üheskoos asutasid nad Viljandi valda Verilaskele koertehotelli Väike Rosin.

Hotelli perenaine Iris Rosin töötas üheksa aastat loomakliinikus abilisena ning see töö andis kaasa teadmisi koerte käitumise ja tervise kohta. Samuti on Iris Rosin läbinud koerte käitumise koolituse Tiia Ariko käe all ning koertejuhi koolituse Eesti abi- ja teraapiakoerte ühingus. Peremees Rene Rosin on samuti koerainimene ning tegelnud erinevate koeraspordialadega.

Töö koertehotellis läks suuremalt lahti mullu suvel. Väikese Rosina teenuste hulka kuuluvad koerahoid ööpäeva kaupa või pikemalt, näiteks juhul, kui koeraomanik pühadeks kuhugi ära sõidab. Hotellis saavad koerad omavahel pererahva pilgu all suhelda, teha jooksutiire ja soojal ajal ka ujumas käia.

Kliendid on teenusepakkujaid vaid kiitnud, sest nende lemmikud on olnud hästi hoitud.

Nõudlus hauaplatside korrastamise teenuse järele on nii suur ja püsiv, et Terje Veidenbergil tuli osaühingu Veide tööde nimekirja täiendada kuni kuue korra hooldusega aastas.
Nõudlus hauaplatside korrastamise teenuse järele on nii suur ja püsiv, et Terje Veidenbergil tuli osaühingu Veide tööde nimekirja täiendada kuni kuue korra hooldusega aastas. Foto: Erakogu

Osaühingu Veide kuue korra hauahooldus

Osaühing Veide hooldab Viljandimaa kalmistutel haudu. Nagu selgitas ettevõtte omanik Terje Veidenberg, teeb klient ettevõtte kodulehel tellimuse, ostes teenusena hauahoolduse ning soovi korral juurde ka värskete hooajaliste lillede ja küünalde paneku. Töö juurde käib ka fotode tegemine enne ja pärast hauaplatsi korrastamist, et kliendil oleks tehtust tõestus.

Kui varem pakkus ettevõte kuni nelja korda hauahooldust aastas, siis nõudluse tõttu lisandus tänavu suvel teenuste nimekirja tihedam, kuni kuue korra hooldus.

Veidenberg hoiab korras klientide lähedaste haudu Viljandimaal, näiteks juhul, kui nad ise ei saa tulla või elavad kaugel. Niisuguse teenuse vajalikust näitab seegi, et ettevõtja käest on küsitud, kas see ulatub ka Viljandimaalt väljapoole. Mujal Veidenberg seda tööd ajanappuse tõttu siiski ei tee.

Suve hakul valmisid Viljandis neli padeliväljakut, mis leidsid kohe kasutust. Juba enne avamist käisid seal treenimas Viljandis laagris olevad Tallinna klubi Padel+ noored.
Suve hakul valmisid Viljandis neli padeliväljakut, mis leidsid kohe kasutust. Juba enne avamist käisid seal treenimas Viljandis laagris olevad Tallinna klubi Padel+ noored. Foto: Marko Saarm

Viljandi padeliväljakud

Suvel Viljandi tennisekeskuse eestvõttel ja projekti toel Viljandi järve ääres valminud neli padeliväljakut on meelitanud paljusid sellel maailmas kiirelt areneval spordialal kätt proovima ja sel moel rohkem liikuma. Samuti on need toonud siia selle spordialaga tegelejate laagreid, teiste hulgas välisturiste.

Tennisekeskuse eesmärk on viia Eesti padel rahvusvahelistesse võistlussarjadesse ning teadvustada Viljandi padeliväljakuid nii profisportlaste kui igal tasemel harrastajate seas kõikjalt üle maailma.

Sel suvel olid viljandimaalaste käsutuses BerryMarketi marjaautomaadid, millest sai ööpäev läbi värsket kraami osta.
Sel suvel olid viljandimaalaste käsutuses BerryMarketi marjaautomaadid, millest sai ööpäev läbi värsket kraami osta. Foto: Erakogu

BerryMarketi 24/7 marjamüügiautomaadid 

Sel suvel olid Viljandimaal esimest korda väljas BerryMarketi ööpäev läbi töötavad marjamüügiautomaadid, mis olid tõenäoliselt esimesed omasuguses meie regioonis. Nagu ettevõtja Siim Kütt on öelnud, on nendes automaatides kõrgtasemeline jahutussüsteem ning need pakuvad tervislikku alternatiivkaupa tavapärastele maiustuseautomaatidele, millest saab šokolaadi või krõpse. BerryMarket on spetsialiseerunud maasikate, vaarikate ja muude marjade ning aiasaaduste müügile. Tasuda saab saaduste eest kaardiga.

Esimese hooaja võttis Kütt kokku sõnadega, et läks hästi ja inimeste huvi oli suur. Idee seesugune masin kasutusele võtta tuli tema sõnul sellest, et värskete marjade müügi aega nappis. Tema ettekujutust mööda võiksid marjamüügiautomaadid areneda justkui ööpäev lahti olevateks miniturgudeks ja need võiksid olla kas või iga tänava otsas ehk kodudele lähemal. Tulevikus on plaanis automaatide valikut veelgi suurendada.

Septembris müügile tulnud Tere karamelliglasuuriga kondenspiimakohukeste müük on ületanud ettevõtte ootusi.
Septembris müügile tulnud Tere karamelliglasuuriga kondenspiimakohukeste müük on ületanud ettevõtte ootusi. Foto: Erakogu

Karamelliglasuuriga kondenspiimakohuke

Aktsiaseltsi Tere kohukesed said hiljuti täiendust kondenspiimatäidise ja karamelliglasuuriga kohukese kujul. 40-grammine uus kohuke on justkui iga maiasmoka unistus. Kusjuures see ei sisalda säilitusaineid, kunstlikke värvaineid ega palmiõli.

Kohuke jõudis turule tänavu septembris. Nagu Tere on aru saanud, on eestlased suured kohukesearmastajad ning see ongi pannud teda järjest uusi variatsioone pakkuma.

Seni on uuel kohukesel läinud väga hästi: selle müük on ületanud kõiki ettevõtte ootusi.

Arno Karu töö tema loodud ettevõttes Viljandi Puhastus hõlmab palju muu seas ka aknapesu.
Arno Karu töö tema loodud ettevõttes Viljandi Puhastus hõlmab palju muu seas ka aknapesu. Foto: Erakogu

Osaühingu Viljandi Puhastus eripuhastusteenus

Ühemehefirma Viljandi Puhastus eesotsas olev Arno Karu on läikima löönud nii mõnedki avalikus ruumis silma paistvad hooned. Näiteks on Viljandi Puhastuse hooleks olnud vana veetorni ja Centrumi kaubanduskeskuste aknapesu.

Nagu Karu ütles, teeb tema vastne ettevõte muu hulgas Pesueksperdile allhanget ja see tähendab talle linnas päris palju tööd. Kliente on nii era- kui ärisektorist, samuti omavalitsuste seas. Üheks näiteks tõi Karu Viljandi haigla.

Viljandi Puhastus tegeleb eripuhastustöödega, mis ulatuvad fassaadipesust diivanite ja istmete pesuni. Nimekirjas on ka tervet põrandat katvate vaipade puhastus ja kõvade pinnakattematerjalide süvapesu.

Ettevõte tegutseb veel ehitusjärgse puhastuse turul ning teeb kindlustusjuhtumitega seotud puhastustöid, samuti väiksel määral katustelt lumetõrjet. Kevadel lindude pesitsemise ajal pakub ettevõtja aga lamekatustel seiret – enamasti selleks, et kajakad sinna pesi ei teeks.

Full of Junk Designi lavakujundus Trad.Attack!-i kontserdil Tartu laululaval. Selle kujunduse keskne element oli maalitud põrand, kus taaskasutati Tartu Näituste messikeskusest saadud vaipa.
Full of Junk Designi lavakujundus Trad.Attack!-i kontserdil Tartu laululaval. Selle kujunduse keskne element oli maalitud põrand, kus taaskasutati Tartu Näituste messikeskusest saadud vaipa. Foto: Silver Tõnisson

Osaühingu Full of Junk Design dekoratsioonid

Osaühing Full of Junk Design on spetsialiseerunud väärtustava taaskasutuse põhimõttel kontsertide, teatrilavade, festivalide, korporatiivsündmuste ja ka erapidude kujunduse loomisele. Ettevõte lähtub printsiibist, et dekoratsioonide jaoks ei ole vaja midagi juurde toota, vaid ümber tuleks töötada maailmas juba olemas olevat: tootmisjääke, praaktooteid, ehitusjäätmeid ja paljut muud.

Viimastel aastatel on Viljandis Full of Junk Designi tööd nähtud näiteks ansambli Angus juubelikontserdil Lennukitehase hoovis, Rita Ray kontserdil hansapäevade ajal Ugala tiigi kaldal ning Viljandi Metalli 30 aasta juubeli kogukonnapeol Viljandi laululaval.

Tänavu suvel jõudis Viljandi tänavatele Minuvelo rattarendi teenus. Rattaid saab sõiduks laenata raekoja juurest ja Vabaduse platsilt.
Tänavu suvel jõudis Viljandi tänavatele Minuvelo rattarendi teenus. Rattaid saab sõiduks laenata raekoja juurest ja Vabaduse platsilt. Foto: Elmo Riig

Minuvelo rattarent Viljandis

Tänavu juuli lõpus jõudsid Viljandisse jalgrattad, mida igaüks võib mobiilirakenduse abil endale vähemaks või pikemaks ajaks rentida, et nendega näiteks linna eri paiku uudistada. Ettevõte seadis end valgekollaste ratastega sisse raekoja ees ja Vabaduse platsil. Eeskujuks sai võetud Tartu rattaringlus, mille eesmärk on pakkuda keskkonnasõbralikku liikluskeskkonda.

Mõlemas rendipunktis on juhistega infotahvel. Ruutkoodi abil saab alla laadida telefonirakenduse ja sõitu alustada. Seda, kui palju teenus maksma läheb, näeb enne ratta broneerimist, kui on valitud rendiaja pikkus.

Kati Köök alustas tegevust 2022. aasta novembris, kui Kati-Kristella Kivisild hakkas saiakesi küpsetama. Praeguseks on menüü hulga rikkalikum ja viimasel ajal on põhitööks saanud pitsategu. Fotol on kaks kõige populaarsemat, tomati- ja salaamipitsa.
Kati Köök alustas tegevust 2022. aasta novembris, kui Kati-Kristella Kivisild hakkas saiakesi küpsetama. Praeguseks on menüü hulga rikkalikum ja viimasel ajal on põhitööks saanud pitsategu. Fotol on kaks kõige populaarsemat, tomati- ja salaamipitsa. Foto: Oskari Värä

Kati Köögi pagaritooted

Kati Köök, mille eesotsas seisab Kati-Kristella Kivisild, võitis umbes aasta eest viljandlaste südamed isuäratavate ja maitsvate kaneelirullidega. Sellest ajast on ettevõtmine aga kõvasti edasi arenenud.

Nagu Kivisild on varem Sakalale rääkinud, oli ta aastaid kaneelisaiakesi teinud ja küla peale viinud. Tagasiside oli alati olnud hea ning tihti oli küsitud ka retsepti. Selle peale oli ta ikka lõbusalt kostnud, et retsepti ta ei jaga, sest hakkab ükskord veel saiakestega äri tegema.

See aeg jõudis kätte. Nüüd on kaneelisaiadele lisandunud näiteks lihapirukad, mis on kujunenud kõige populaarsemaks saiakeseks, ning viimati alustas ta pitsategu. Osta saab Kati Köögist Bolti ja Wolti vahendusel. Pagarikoja pidajaga võib aga otse ühendust võtta ning kraamile ise järele minna.

Viljandlased on pagarikoja omaks võtnud, kuid nagu ettevõtja ütles, tuleb väikelinnale omaselt ikka ette, et tegusad päevad vahelduvad vaiksetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles