Viljandi tähistab aukodaniku sünniaastapäeva

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Laidoneri sünniaastapäeval, 12. veebruaril korraldab mälestusüritusi Viljandi linnavalitsus koos muuseumi, Kaitseliidu Sakala maleva ja Laidoneri seltsiga.
Johan Laidoneri sünniaastapäeval, 12. veebruaril korraldab mälestusüritusi Viljandi linnavalitsus koos muuseumi, Kaitseliidu Sakala maleva ja Laidoneri seltsiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Johan Laidoneri sünniaastapäeval, 12. veebruaril korraldab mälestusüritusi Viljandi linnavalitsus koos muuseumi, Kaitseliidu Sakala maleva ja Laidoneri seltsiga. Kell 13 algab mälestustseremoonia kindrali sünnikohas Viiratsi vallas endise Raba talu õuel ning kell 13.30 asetatakse lilled kindrali ratsamonumendi juurde Viljandis ja süüdatakse seal mälestusküünlad.


Kell 14 kultuurimajas algaval üritusel esineb päevakohase ettekandega kaitseminister Jaak Aaviksoo ja kõneleb kindral Johan Laidoneri seltsi esimees Trivimi Velliste.



Näidatakse Eesti Filmiarhiivi kroonikafilme ning esineb ansambel Põldsepp ja Pojad. Linnaraamatukogu paneb kultuurimaja fuajeesse näitusele Johan Laidoneri elu ja tegevust kajastavad raamatud ja kirjutised. Sealsamas leiab aset Eesti Posti teemakohase postmargi esimese päeva eritembeldus.



Viljandi volikogu tunnustas Johan Laidoneri suuri teeneid Eesti Vabariigi ja Viljandi ees, valides ta 12. veebruaril 1934 linna aukodanikuks ning nimetades tollase turuplatsi ümber Kindral Laidoneri platsiks.



Taasiseseisvumise järel taastati Laidoneri kui Viljandi aukodaniku staatus ja ennistati platsi nimi.



Kindrali sünnikohas avati 23. mail 1937 monument, mille kommunistid purustasid 1940. aastal. Viljandimaa muinsuskaitse ühendus taastas samba koos väljaku ja puiesteega 9. septembril 1990.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles